Investitorul care a prezis criza din 2008, a pariat mai mult de 1,6 mld. dolari pe o prăbuşire, peste 90% din portofoliul său

Michael Burry, investitorul care a devenit faimos pentru că a prezis prăbuşirea pieţei imobiliare din 2008 şi care a stat la baza filmului The Big Short din 2015, a pariat peste 1,6 mld. dolari pe căderea Wall Street, adică peste 90% din portofoliul său, scrie CNN.

Urmărește
5030 afișări
Imaginea articolului Investitorul care a prezis criza din 2008, a pariat mai mult de 1,6 mld. dolari pe o prăbuşire, peste 90% din portofoliul său

Investitorul care a prezis criza din 2008, a pariat mai mult de 1,6 mld. dolari pe o prăbuşire, peste 90% din portofoliul său

Potrivit unor documente publicate luni de Security Exchange Commission, Burry face pariurile bearish împotriva indicilor S&P 500 şi Nasdaq 100. Fondul lui, Scion Asset Management, a cumpărat 866 de milioane de dolari în opţiuni de vânzare (dreptul de a vinde un activ la un anumit preţ) împotriva unui fond care urmăreşte S&P 500 şi 739 milioane de dolari împotriva unui fond care urmăreşte Nasdaq 100. S&P 500 şi Nasdaq 100 au înregistrat creşteri mari până acum în 2023, cu aproape 16% şi, respectiv, 38%.

Investitorul pare însă să fi oscilat între optimism şi pesimism în ceea ce priveşte deciziile sale de investiţii în acţiuni din acest an. În ianuarie, el a postat pe Twitter un mesaj enigmatic către cei 1,4 milioane de urmăritori. „Vindeţi”, a scris el. Până la finalul lunii martie, a dat înapoi, scriind „Am greşit când am spus <vindeţi>”.

La mijlocul anilor 2000, Burry a devenit celebru pentru că a pariat împotriva pieţei imobiliare şi a profitat din plin de criza creditelor subprime şi de prăbuşirea a numeroase entităţi financiare majore în 2008. Evenimentul a fost relatat de Michael Lewis în bestsellerul The Big Short: Inside the Doomsday Machine, adaptat ulterior într-un film în care Burry a fost interpretat de Christian Bale.

Pe de altă parte, fondul lui Burry a lichidat acţiunile pe care le deţinea la o serie de bănci regionale – a vândut cele 150.000 de acţiuni la First Republic Bank, precum şi participaţiile la Huntington Bank PacWest şi Western Alliance. Nu este clar dacă aceste vânzări au avut loc înainte sau după ce JPMorgan Chase a preluat First Republic Bank în luna mai.

CITEŞTE MAI MULT PE ZF

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici