Chiar dacă în perioada de început a crizei economice exista percepţia că economiile dezvoltate din Europa vor evita recesiunea, sistemele financiare ale statelor respective au fost afectate mai grav decât se anticipa, iar reacţia autorităţilor a fost înceată, se arată în raportul FMI.
Astfel, pieţele financiare europene au intrat în blocaj în ultima parte a anului trecut, ca urmare a temerilor privind expunerea sectorului bancar la problemele din SUA şi a întârzierii cu care au fost adoptate măsuri de sprijinire a instituţiilor financiare.
Criza financiară s-a transmis rapid la nivelul economiei reale în ultimul trimestru din 2008, ca urmare a reducerii finanţării pentru companii şi populaţie.
Fondul estima în ianuarie o contracţie economică de 2,2% în UE în 2009, respectiv 0,8% pentru anul următor.
Contracţia economică din zona euro va fi mai gravă decât cea a UE, atât în acest an (-4,2%), cât şi în 2010 (-0,4%).
În cazul Germaniei, cea mai mare economie comunitară, specialişti FMI se aşteaptă la un declin economic de 5,6% în 2009, respectiv 1% în 2010, în timp ce activitatea economică din Franţa se va reduce cu 3% în acest an, urmând să crească cu 0,4% anul viitor.
Creşteri economice negative vor fi înregistrate şi în Italia (-4,4%), Spania (-3%) şi Marea Britanie (-4,1%), urmând ca scăderea PIB-ului să se tempereze în 2010 la 0,4% în Italia şi Marea Britanie, respectiv 0,7% în Spania.
Zona euro a intrat oficial în recesiune anul trecut, pentru prima dată de la introducerea monedei unice, după o scădere de 0,2% a PIB în trimestrul al treilea, precedată de un declin în acelaşi ritm în perioada aprilie-iunie.