- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (19.11.2019, 15:47)
- Teodor Bobei
Iohannis a promulgat OUG pentru stingerea datoriilor companiilor furnizoare de energie. Entităţile care beneficiază de pe urma ordonanţei
Preşedintele Iohannis a promulgat, marţi, Ordonanţa de Urgenţă care prevede stingerea obligaţiilor fiscal-bugetare ale operatorilor economici care furnizează energie electrică şi termică. Ordonanţa reglementează şi obligaţiile de plată pentru împrumuturi şi subîmprumuturi ale operatorilor economici.
Urmărește
1135 afișări
Foto: Pixabay
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 60/2019, care are ca obiect de reglementare stabilirea unor măsuri financiar-fiscale pentru stingerea obligaţiilor fiscale şi bugetare a unor operatori economici esenţiali pentru stabilitatea şi siguranţa Sistemului Electroenergetic Naţional, printr-o procedură de dare în plată şi ulterioară concesionare a activelor energetice trecute în proprietatea statului, astfel încât să nu fie periclitată siguranţa Sistemului Electroenergetic Naţional.
Ordonanţa mai reglementează obligaţiile de plată pentru împrumuturile şi subîmprumuturile angajate de operatorii economici, care fac obiectul unei decizii de recuperare a unui ajutor de stat declarat ilegal, în condiţiile necesităţii respectării unor Decizii ale Comisiei Europene.
"Prin derogare de la prevederile de la legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, oricând, la cererea operatorilor economici care deţin capacităţi de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare furnizate în sistem centralizat, instalate în Sistemul electroenergetic naţional reprezentând active funcţionale energetice şi active miniere ce asigură cărbunele necesar funcţionarii acestora, creanţele fiscale şi bugetare administrate de Ministerul Finanţelor Publice prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală se sting prin trecerea în proprietatea publică a statului şi în administrarea Ministerului Energiei a unor active, aflate în proprietatea acestora", se arată în textul ordonanţei promulgate de preşedintele Iohannis.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Calendarul alegerilor prezidențiale. Ce decizii ia Guvernul Ciolacu 2.0 săptămâna aceasta
-
Crin Antonescu, despre candidatura sa: „Dar dacă? ”, nu cred că mai are rost această întrebare
-
Elena Lasconi: Klaus Iohannis, chiriaş ilegal la Cotroceni de 23 de zile
-
Ciolacu discută luni cu liderii coaliţiei despre indexarea pensiilor şi impozite pentru 2025
De asemenea, actul normativ mai menţionează că este necesară o analiză tehnico-economică pentru justificarea operaţiunii prevăzute în ordonanţa de urgenţă.
"Cererea operatorilor economici aprobată prin hotărârea adunării generale a acţionarilor va cuprinde o analiză tehnico-economică privind justificarea operaţiunii şi efectele acesteia şi va fi însoţită de avizul favorabil al Ministerului Energiei şi al operatorului de transport şi sistem - Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice «Transelectrica» - S.A., inclusiv cu privire la caracterul necesar al activului respectiv pentru siguranţa Sistemului Electroenergetic Naţional şi al unităţii administrativ-teritoriale dacă activele respective concură şi la asigurarea furnizării energiei termice în sistem centralizat şi dacă unitatea teritorială respectivă solicită preluarea acestor active", se mai arată în textul legii.
Ordonanţa nu vizează şi activele funcţionale energetice pentru care operatorii economici nu deţin licenţe sau autorizaţii de funcţionare aflate în perioada de valabilitate la data transferului, precum şi cele care nu sunt autorizate sau nu sunt în curs de autorizare din punctul de vedere al protecţiei mediului la momentul transferului.
"Stingerea creanţelor fiscale şi bugetare se va face la valoarea bunurilor ce intră în componenţa activelor funcţionale energetice şi activelor miniere ce asigură cărbunele necesar funcţionării acestora, stabilită prin raportul de evaluare întocmit de către un evaluator autorizat în condiţiile legii", se arată în expunerea de motive.
Măsurile prevăzute prin prezenta ordonanţă de urgenţă a Guvernului se aplică şi operatorilor economici aflaţi în procedură de insolvenţă, cu aplicarea legislaţiei specifice.
Proiectul de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă 60/2019 a fost adoptat de Camera Deputaţilor, pe 29 octombrie, cu 231 de voturi "pentru".
Citește pe alephnews.ro: Mai multe cipuri în creier în 2025: Musk a anunțat că un al treilea pacient a primit implantul cerebral de la Neuralink. Compania nu se oprește aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Scandal monstru după finala Casa iubirii: Acuzații de blat pentru Kanal D: V-ați bătut joc
CANCAN.RO
Cât a plătit un turist român pentru intrarea într-un aquapark cu apă termală, aflat la 20 km de granița României, după aderarea la Spațiul Schengen
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe