Iohannis: Avem cele mai bune mere, dar peste 80% dintre cele pe care le consumăm sunt din import. E o artă să găseşti produse româneşti

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la deschiderea Târgului Indagra, că România are un potenţial agricol imens, dar importă o proporţie considerabilă din produsele agricole şi alimentare şi că îşi doreşte ca agricultura să nu mai fie un domeniu al paradoxurilor, ci unul al performanţei.

Urmărește
880 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Avem cele mai bune mere, dar peste 80% dintre cele pe care le consumăm sunt din import. E o artă să găseşti produse româneşti

Iohannis: Avem cele mai bune mere, dar peste 80% dintre cele pe care le consumăm sunt din import

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, la deschiderea celei de-a XX-a ediţii a Târgului Internaţional Indagra, că românii au cele mai bune mere din lume, dar peste 80% dintre cele pe care le consumăm sunt din import.

Şeful statului a arătat că un sfert din populaţia ocupată lucrează în agricultură, însă doar 4,7% din PIB provine din exploatarea agricolă.

”Avem oameni harnici, cu iniţiativă, dar ne lipseşte infrastructura. Şi din când în când dăm vina pe vreme sau, dimpotrivă, în funcţie de ea aşteptăm un an bun în agricultură. Îmi doresc ca agricultura românească să nu mai fie un domeniu al paradoxurilor, ci unul al performanţei. Cred că este momentul să depăşim o dată pentru totdeauna această fază şi să transformăm agricultura românească într-una realmente competitivă, care nu depinde nici de vreme, nici de alte circumstanţe şi în care investim. Când spun investim nu mă refer doar la fonduri, ci şi la preocupare constantă şi acţiune coerentă, transpusă în politici inteligente şi stimulative. România trebuie să încurajeze iniţiativa în agricultură şi să valorifice la maxim fondurile structurale”, a declarat Iohannis.

Potrivit acestuia, s-au făcut paşi pentru reabilitarea sistemul de irigaţii din România, iar peste un miliard de euro va fi alocat în următorii ani în acest scop, însă acest proiect va trebui urmat consecvent de orice guvernare.

”Dincolo de paşii făcuţi sau de programele în derulare, putem construi o strategie pe termen lung, clară şi eficientă, de dezvoltare a agriculturii, în care să angrenăm resurse intelectuale, specialişti, autorităţi, oameni cu experienţă practică, cu exemple de succes în domeniu. Agricultura are toate şansele să devină o sursă de bunăstare şi creştere economică în România. Dar pentru acest lucru este nevoie de tehnologie nouă, de modernizarea infrastructurii rurale, a celei de producţie, transport şi desfacere, de conectarea agricultorilor cu piaţa, în toate formele asociative şi concurenţiale specifice economiei de piaţă. Atunci când exploataţia agricolă va înceta să mai reprezinte doar un mijloc de subzistenţă vom putea vorbi de un progres real în mediul rural”, a mai spus Iohannis.

El a mai susţinut că dezvoltarea de industrii conexe, precum cea alimentară sau cea textilă, pot genera oportunităţi economice însemnate, iar România ar putea să se numere printre principalii furnizori europeni de produse alimentare organice, a căror piaţă se află în continuă creştere.

Iohannis: E o artă să găseşti produse româneşti, sunt un patriot în acest domeniu

Preşedintele Klaus Iohannis, prezent, miercuri, la Târgul Indagra, a spus că România este o ţară cu un potenţial agricol enorm, dar importă atât de mult încât "devine o artă" găsirea produselor româneşti, dar că el este un patriot în acest domeniu.

"Sunt un patriot în acest domeniu şi am spus în alocuţiunea mea şi cred că nu este un lucru foarte bun că suntem o ţară cu un potenţial agricol enorm, dar importăm atât de mult încât devine o artă să găseşti produse româneşti dacă vrei să pui ceva pe masă şi această situaţie trebuie să o schimbăm", a declarat preşedintele Iohannis, în timpul vizitei printre standurile târgului. 

Întrebat de jurnalişti dacă soţia este "atentă" la meniul său, preşedintele a răspuns afirmativ.

De asemenea, preşedintele a spus că lipsa predictibilităţii este o problemă în toate domeniile şi că fără predictibilitate creşterea economică este foarte dificilă.

"Este o problemă în toate domeniile, fără predictibilitate e foarte greu să crească economia şi să ai o piaţă stabilă. Predictibilitatea începe cu o strategie, facem o strategie pentru x ani şi ne ţinem de ea, indiferent cine guvernează, cine-i ministru, cine e secretar de stat. Aici mai avem mult de învăţat", a spus Klaus Iohannis.

Întrebat dacă băncile sunt interesate să acorde credite pentru agricultori, preşedintele a spus: "Sigur, şi aici e nevoie de timp, până se specializează pe diferite domenii, dar experienţa din alte ţări ne arată că fără această specializare va fi destul de dificil".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici