Iohannis: Era imperativ pentru România să se fi reuşit prevenirea pestei porcine africane

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, cu ocazia deschiderii Târgului Internaţional Indagra, că fermierii şi întreprinzătorii din sectorul agricol se aşteaptă ca statul să gestioneze resposabil problemele lor, iar în acest sens "era imperativ penrtu România să prevină pesta porcină africană".

Urmărește
210 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Era imperativ pentru România să se fi reuşit prevenirea pestei porcine africane

Iohannis, : Era imperativ pentru România să se fi reuşit prevenirea pestei porcine africane

"Cu toţii ne dorim o creştere a performanţelor în agricultură, în zootehnie, în industria alimentară. Fermierii şi întreprinzătorii din sectorul agricol investesc continuu în creşterea competitivităţii şi adaptarea la exigenţele pieţei. Tocmai de aceea, ei aşteaptă o gestiune responsabilă, din partea statului, a problemelor sau situaţiilor de urgenţă care ţin de competenţa autorităţilor naţionale. În acest sens, era imperativ pentru România să se fi reuşit prevenirea pestei porcine africane, fenomen care s-a extins agresiv şi necontrolat. În ciuda precedentelor şi a avertismentelor, situaţia ne-a găsit nepregătiţi, încă o dată, în faţa celui mai grav flagel cu care s-a confruntat zootehnia românească în ultimii ani. Sper, pentru viitor, că aceasta va fi o lecţie învăţată, care va conduce la acţiuni şi decizii responsabile, astfel încât pagubele să fie evitate iar resursele bugetare să fie alocate nu pentru despăgubiri, ci pentru investiţii", transmite Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat de presă al Administraţia Prezidenţială, remis, miercuri, MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, şeful statului a mai transmis că România devine un hub regional important pentru sectorul agricol şi pentru piaţa de profil. Şeful statului a subliniat ca neprevenirea crizei pestei porcine să fie „o lecţie învăţată”

„Forţa unor evenimente precum INDAGRA demonstrează că este pe deplin justificată încrederea în capacităţile întreprinzătorilor de a valorifica potenţialul imens de care beneficiază România în agricultură. Sunt convins că, prin asemenea târguri şi expoziţii, România devine un hub regional important pentru sectorul agricol şi pentru piaţa de profil. În ultima perioadă, sunt dezbătute intens, la nivel european, provocările viitorului în agricultură. Sunt vizate noi abordări - distribuirea mai echitabilă a plăţilor directe, ambiţii mai mari legate de mediu şi schimbările climatice, dar şi preocupări esenţiale pentru cercetare şi inovare în agricultură”, se arată în comunicatul de presă.

Preşedintele României a reamintit că România va avea responsabilitatea, în perioada următoare, de a coordona stabilirea noii Politici Agricole Comune.

"Să nu uităm că România va avea responsabilitatea, în perioada următoare, de a coordona stabilirea noii Politici Agricole Comune. Vă invit, pe toţi cei care cunoaşteţi realităţile din agricultură, să vă implicaţi activ în acest proces", mai spune şeful statului.

Iohannis a subliniat şi importanţa competitivităţii externe a sectorului nostru agro-alimentar.

"În ultimii ani, deficitul comercial s-a adâncit tot mai mult, cea mai semnificativă influenţă provenind, ca şi anul trecut, din comerţul cu carne şi produse din carne şi cel cu legume şi fructe. În plus, la nivelul produselor alimentare, importurile au depăşit exporturile pentru toate categoriile.Aşa cum am mai spus, nu este suficient doar să producem, adică să avem recolte bune. Este esenţial să şi creăm, să generăm valoare adăugată ridicată. Aceasta înseamnă să avansăm pe lanţul procesării, pentru noi oportunităţi de piaţă şi exporturi mai valoroase. Doar aşa putem inversa evoluţia actuală, bazată pe importuri mari de produse agroalimentare", conform sursei menţionate.

În acest sens, şeful statului a atras atenţia că este necesară continuarea promovării a produselor tradiţionale atestate, pentru ca acestea "să devină o carte de vizită autentică pentru potenţialul agriculturii noastre".

"Consider că politicile de sprijin pentru agricultură şi pentru dezvoltarea satului românesc trebuie să se bazeze, tot mai mult, pe aportul tinerilor. Atragerea tinerilor către agricultură, dar către o agricultură modernă, ghidată de inovaţie şi tehnologie, ar putea fi motorul de creştere al acestui domeniu esenţial", precizează Iohannis.

În încheierea mesajului său, preşedintele i-a încurajat pe fermierii, agricultorii, specialiştii să dezbată, să caute şi să identifice soluţii concrete la provocările şi oportunităţile existente.

"Încurajez formularea de politici alternative care să fie propuse autorităţilor. O schimbare cu adevărat sănătoasă vine din interiorul agriculturii, de la oamenii dedicaţi acesteia, nu neapărat din afara ei. Agricultorii sunt oameni de nădejde, oameni hotărâţi şi harnici, care pun suflet în munca lor", a conchis şeful statului.

La Bucureşti se deschide miercuri INDAGRA 2018, târg internaţional de produse din domeniul agriculturii, ce se va desfăşura în perioada 31 octombrie-4 noiembrie 2018 la Romexpo.

Alături de INDAGRA, mai au loc expoziţiile INDAGRAB FOOD şi EXPO DRIK. La manifestări sunt prezente peste 750 de companii din 25 de ţări, pe parcursul a cinci zile de expoziţii şi activităţi conexe (seminarii, conferinţe, mese rotunde), în cadrul evenimentelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici