„Consiliul European a confirmat obiectivul de creare a Uniunii Energiei, pe baza propunerii făcută în luna februarie de Comisia Europeană. Au fost validate cele cinci dimensiuni ale Uniunii Energiei: securitatea energetică, Piaţa Internă a Energiei, eficienţa energetică, reducerea emisiilor de carbon, cercetarea, inovarea şi competitivitatea în domeniu”, a declarat, vineri, preşedintele Klaus Iohannism, după încheierea Consiliului European de Primăvară.
Şeful statului a subliniat că România susţine puternic acest proiect. „Am insistat asupra câtorva priorităţi pentru România care se regăsesc în concluziile finale ale Consiliului European: valorificarea propriile resurse energetice, necesitatea diversificării surselor şi rutelor de aprovizionare„, a spus Iohannis, adăugând că a reiterat, în acest context, „potenţialul semnificativ al resurselor din Marea Neagră, prin care putem contribuim la întărirea securităţii energetice regionale şi europene”.
Klaus Iohannis a afirmat că a susţinut obiectivul de fnalizare a Pieţei Interne a Energiei, care, pentru România, înseamnă, „pe termen mediu şi lung, dezvoltarea infrastructurii energetice, asigurarea unor preţuri accesibile pentru consumatori, menţinerea competitivităţii industriei, creştere economică şi creare de locuri de muncă”.
Preşedintele a punctat faptul că „un aspect esenţial” al acestui proiect, prezent în textul concluziilor summit-ului, constă în „libertatea fiecărui stat membru de a-şi alege mixul energetic naţional”.
Totodată, Iohannis a spus că Uniunea Energiei trebuie să asigure „o protecţie reală a consumatorilor vulnerabili”.