Ion Lungu, AFEER: Scumpirea energiei pe bursa OPCOM se datorează secetei, populaţia nu va fi afectată

Cauzele scumpirilor accentuate la energia electrică tranzacţionată prin bursa de profil OPCOM sunt seceta, vântul slab şi nivelul foarte jos al apelor Dunării, iar populaţia nu va fi afectată, a declarat pentru Mediafax, Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică.

Urmărește
291 afișări
Imaginea articolului Ion Lungu, AFEER: Scumpirea energiei pe bursa OPCOM se datorează secetei, populaţia nu va fi afectată

Ion Lungu, AFEER: Scumpirea energiei pe bursa OPCOM se datorează secetei, populaţia nu va fi afectată

"În ultima perioadă, vremea a fost secetoasă, iar Dunărea are niveluri undeva la jumătatea debitelor medii multianuale, lucru care influenţează foarte mult preţul energiei, pentru că este afectată şi producţia de la Hidroelectrica, şi cea de la Nuclearelectrica. De asemenea, vântul a fost slab, iar energia din aceste resurse are deja o pondere semnificativă în coşul naţional. Aceste fenomene nu afectează doar România, ci toate ţările din regiune", a spus Ion Lungu.

Preşedintele AFEER a menţionat că în aceste zile nu au mai apărut – ca în iarnă – furnizori care să-şi declare incapacitatea de livrare, dar "ponderea energiei verzi este, după unele opinii, prea mare".

În plus, "anul trecut au fost preţuri uşor prea mici, astfel că cele de acum par a fi prea mari prin comparaţie cu acelea din 2016".

Potrivit liderului patronal, scumpirile consemnate acum pe OPCOM "se vor reflecta mai puţin pe facturile la consumatorii casnici, presiunea fiind resimţită mai mult de ceilalţi consumatori; dar şi aici îşi va spune cuvântul capacitatea acestora de a-şi gestiona riscurile şi achiziţiile pe termen lung".

Un avantaj pentru consumatori este că piaţa este extrem de competitivă şi furnizorii nu au prea mult spaţiu de manevră pentru a scumpi energia. "Competiţia este foarte strânsă şi nu cred că vor fi operatori care să propună scumpiri prea mari, pentru că ar risca inclusiv ieşirea din piaţă", a mai spus Ion Lungu.

În cursul lunii iulie, pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU, o platformă a OPCOM) au fost înregistrate mai multe recorduri absolute de participare, consemnându-se în jur de 270 de companii care au introdus cel puţin o ofertă şi au stabilit tranzacţii, lucru care arată competiţia strânsă în rândurile participanţilor. Pe de altă parte, însă, preţurile energiei electrice s-au apropiat de pragul de 290 de lei/MWh, în condiţiile în care în aceeaşi perioadă din 2016 abia treceau de 160 de lei/MWh.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici