- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (03.08.2017, 23:35)
- Dan Straut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor: Sistemul de pensii speciale va mai funcţiona după vechile reguli până la 15 septembrie/ Ce spune despre plata CAS şi despre impozitul pe gospodării
Ministrul Finanţelor a precizat, joi, că sistemul de pensii speciale, prin care pensia poate să fie mai mare decât salariul chiar dacă gradul de contributivitate este foarte scăzut, va mai funcţiona după actualele reglementări până la 15 septembrie.
Urmărește
2604 afișări
Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor: Sistemul de pensii speciale va mai funcţiona după vechile reguli până la 15 septembrie/ Ce spune despre plata CAS şi impozitul pe gospodării
„Pot să vă dau un exemplu: în sistemul aeronautic, la o pensie de 10.849 de lei contribuţia este de 2.500 de lei, restul de 8.100 de lei vine de la bugetul de stat. Când s-a corelat pensia cu salariul s-a ajuns la pensii mai mari decât slariile, pentru că se calculau pe o perioadă foarte scurtă dinaintea ieşirii la pensie şi în ultima lună se adăugau tot felul de sporuri. Este normal ca, dacă cineva beneficiază de acest drept să iasă la pensie, dar în principiu este anormal ca pensia să fie mai mare decât salariul”, a spus Ionuţ Mişa, într-o emisiune la Digi TV.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Întrebat până când se mai poate ieşi la o pensie specială în condiţiile actuale, ministrul a răspuns că până la 15 septembrie. „După această dată, pensiile speciale vor mai fi indexate doar cu inflaţia şi nu vor mai exista pensii mai mari decât salariile; cei care au ieşit însă până la acea dată au un drept câştigat care va rămâne ca drept câştigat”.
Oficialul Finanţelor a precizat că bugetul de pensii are un deficit care se acoperă din bugetul de stat, acest deficit fiind de 15,6 miliarde de lei în 2016 şi de 14,1 miliarde de lei în 2017, şi ar putea urca la 17,2 miliarde de lei în 2018 „dacă nu s-ar aplica noile prevederi privind pensiile speciale”.
Ionuţ Mişa: Impozitul pe gospodării şi globalizarea veniturilor sunt discuţii închise momentan
„Momentan, impozitul pe gospodării şi globalizarea veniturilor sunt discuţii închise”, a declarat joi ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa.
„Nu ne mai uităm la aceste proiecte, nu mai discutăm nici impozitul pe gospodării şi nici globalizarea veniturilor nu mai este de actualitate. Grupurile de lucru au ajuns la concluzia că nu putem să implementăm astfel de sisteme, în condiţiile în care identificarea unui contribuabil se face după CNP (n.n. – codul numeric personal)”, a spus ministrul Finanţelor, într-o emisiune la Digi TV.
Oficialul a explicat că programul de modernizare a ANAF, care ar trebui finalizat în 2018 şi ar fi permis inclusiv implementarea sistemului de impozit pe venitul global, „are un grad de implementare de doar 20,9%.
Impozitul pe venitul global al gospodăriilor a fost un proiect prin care Guvernul intenţiona să includă în baza de calcul toate veniturile realizate de persoanele fizice într-un an calendaristic, suma astfel obţinută urmând să fie redusă proporţional cu un set de facilităţi (deductibilităţi), iar rezultatul final să fie taxat cu o cotă unică de 10%. Guvernul intenţiona ca acest sistem de impozitare să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, ceea ce ar însemna că primele plăţi de impozit pe venitul global - aferente anului 2018 - ar urma să se facă în prima jumătate a anului 2019.
Ionuţ Mişa: Salariile nu scad dacă plata CAS trece de la angajator la angajat
„Consultanţii fiscali care au spus că salariile vor scădea dacă plata CAS va trece de la angajator la angajat nu au luat în calcul că vor fi, de fapt, trei măsuri cumulative. Salariile nu vor scădea ci, dimpotrivă, vor creşte uşor”, a declarat joi ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa.
„Am urmărit informaţiile din media şi opiniile unor consultanţi fiscali şi cred că subiectul nu a fost tratat corect, e ca şi cum ar fi apărut un drob de sare. Ceea ce nu s-a înţeles este că vor fi trei măsuri aplicate cumulativ: reducerea contribuţiei de la 39% la 35%, scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% şi trecerea CAS din sarcina angajatorului în a angajatului”, a precizat Ionuţ Mişa, într-o emisiune la Digi TV.
Ministrul Finanţelor a prezentat şi un exemplu de calcul. „La un salariu brut de 10.000 de lei, în prezent se plătesc contribuţii de 22,75% (2.275 de lei) de către angajator şi de 16,5% (1.650 de lei) de către angajat, rezultând un venit de 8.350 de lei, iar după aplicarea impozitului de 16% pe acest venit rămâne un slariu net de 7.014 lei. După 1 ianuarie, salariul brut va fi de 12.275 de lei, pentru că dispar contribuţiile angajatorului. Angajatul va plăti 35% contribuţii (4.296 de lei) şi doar 10% impozit pe venitul rămas, astfel că salariul net va fi de 7.081 de lei. Iată că discutăm despre o creştere, nu o scădere a salariului”, a spus Ionuţ Mişa.
Oficialul a precizat că impozitul de 10% va fi aplicat „la toate categoriile de venituri”, iar angajaţii din IT&C vor fi în continuare scutiţi de impozitul pe venit. În schimb, cota unică de impozitare va rămâne de 16% pentru firme, „pentru că personele juridice nu ies la pensie, nu au de ce să plătească CAS”.
Ministrul Finanţelor a mai spus că Guvernul îşi asumă impactul bugetar „de ordinul miliardelor” generat de reducerea la 10% a impozitului pe venit.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe