Creşterile preţurilor, înregistrate în ultimul timp, sunt un rezultat al evoluţiei fireşti a pieţei, reflectând clar reformele implementate în anul 2003 la nivelul politicilor agricole, a arătat oficialul european pe site-ul personal.
Cu toate acestea, consumatorii au fost afectaţi financiar de creşterea preţurilor la alimente, iar majorările introduse de retaileri nu au fost întotdeauna justificate.
Creşterile nu au fost însă egale în Europa, iar consumatorii din Germania şi Olanda au fost supuşi la plata unor preţuri semnificativ mai mari.
Preţul grâului a crescut cu circa 75% din luna aprilie atât în Europa, cât şi în SUA, pe fondul condiţiilor atmosferice nefavorabile. Prin urmare, stocurile de grâu la nivel mondial au atins cel mai scăzut nivel din ultimii 25 de ani.
Fischer Boel a respins zvonurile potrivit cărora cererea europeană de biocombustibili, alimentată parţial de obiectivul impus de UE privind asigurarea unui conţinut de minim 10% de biocombustibil în volumul total de carburanţi utilizaţi în industria auto, ar fi contribuit la creşterea preţurilor cerealelor.
În pofida creşterii preţurilor la alimentele comercializare în supermarketuri, consumatorii europeni acceptă şi preţuri mai mari, a spus Fischer Boel.