iOS 12 review: Ce trebui să ştii despre cea mai nouă versiune a sistemului de operare mobil dezvoltat de Apple

iOS 12 este probabil cel mai ciudat update pe care Apple l-a lansat pentru dispozitivele sale mobile. Acesta nu este foarte bogat în funcţii noi şi nici foarte diferit atunci când vine vorba de interfaţa grafică, însă totodată pare să fie unul dintre cele mai bune actualizări de până acum, întrucât oferă utilizatorilor ceva care este imediat evident: viteza. Cu iOS 12, Apple a reuşit să „accelereze” toate dispozitivele compatibile, oferind o viaţă nouă atât dispozitivelor din generaţia precedentă, cât şi celor lansate în urmă chiar şi cu cinci ani.

Urmărește
2755 afișări
Imaginea articolului iOS 12 review: Ce trebui să ştii despre cea mai nouă versiune a sistemului de operare mobil dezvoltat de Apple

iOS 12 review: Ce trebui să ştii despre cea mai nouă versiune a sistemului de operare mobil de la Apple

iOS 12 - Îmbunătăţiri

Viteză

De câţiva ani buni refuz să mai instalez pe telefonul personal versiuni beta ale sistemelor de operare, acesta devenind o unealtă mult prea importantă în viaţa de zi cu zi pentru a pune în pericol buna funcţionare a sa folosind software nefinisat. Astfel, noul iOS 12 a reuşit să fie o surpriză plăcută acum că este disponibil în versiune finală.

Trebuie să recunosc faptul că am fost foarte plăcut surprins de viteza pe care iOS 12 a adus-o pe iPhone-ul X din dotare, telefon care până în prezent părea că „zboară”. Acesta era cu mult mai rapid decât modelul 6 Plus pe care l-a înlocuit anul trecut, iar fiecare activitate părea că este realizată instant. Desigur, nu poţi să îţi dai seama că ceea ce foloseşti este „încet”, sau mai degrabă „mai încet”, decât atunci când îl vezi performând mai bine.

Adevărul este că diferenţa de viteză între iOS 11 şi iOS 12, cel puţin pe iPhone X, deşi este sesizabilă, nu reprezintă o diferenţă de la cer la pământ, însă fiecare acţiune se întâmplă doar puţin mai repede. Există posibilitatea ca Apple să fi accelerat unele dintre animaţiile interfeţei pentru a oferi o impresie de viteză mai accentuată, însă nu putem să verificăm asta în acest moment. Cert este că multe dintre funcţiile telefonului sunt acum puuuuuţin mai rapide. Cel mai evident moment în care viteza este sesizabilă este atunci când deschizi camera într-o aplicaţie terţă, precum Instagram sau Facebook, sau din meniul de blocare, pornirea camerei fiind aproape instantă. Înainte dura cam... jumătate de secundă.

Desigur, pe un iPhone X, îmbunătăţirile sunt mult mai puţin semnificative, însă iOS 12 este compatibil cu toate dispozitivele de la iPhone 5S şi până în prezent, cel mai mult de câştigat având cei care încă folosesc telefoane precum modelul 5S, generaţia iPhone 6 şi 6S. iPhone 7, 8 şi X, lansate în ultimii doi ani, sunt încă modele care performau bine chiar şi pe iOS 11, de departe cea mai problematică versiune a sistemului de operare Apple de până acum.

Notificări

Printre îmbunătăţirile preferate, ca utilizator de iOS de peste zece ani (încă de la prima versiune), faptul că Apple a implementat în sfârşit notificări suprapuse în funcţie de aplicaţie este probabil cea mai importantă îmbunătăţire din iOS 12. Fiecare aplicaţie este afişată acum pe ecranul de pornire sub forma unei „stive”, atingerea acesteia afişând toate notificările trimise de respectiva aplicaţie. Acest lucru exista de mult pe Android, iar soluţia Apple este în sfârşit comparabilă. Apple a mers însă un pas mai departe şi a adăugat posibilitatea de a opri notificările unei aplicaţii permanent sau temporar direct din ecranul de blocare, fără a fi necesară navigarea în meniul de setări pentru a face acest lucru. Soluţia nu este încă perfectă, cum nici cea de pe Android nu este, însă este o îmbunătăţire clară faţă de ceea ce era disponibil până în prezent.

Citeşte continuarea...
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici