- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (13.07.2023, 07:57)
- Claudia Medrega
IRCC, referinţa pentru creditele retail noi, rămâne sub 6% până la final de 2023
IRCC, noul indice de referinţă folosit pentru calculul ratelor la bancă la creditele noi ipotecare şi de consum acordate după luna mai 2019, va rămâne sub 6% până la finalul anului 2023, urmând să ajungă în trimestrul al patrulea (T4) din 2023 la 5,96% (calculat pe baza datelor din T2/2023).
Urmărește
243 afișări
IRCC, referinţa pentru creditele retail noi, rămâne sub 6% până la final de 2023
Concret, media dobânzilor din lunile aprilie, mai şi iunie 2023 (T2/2023) indică un IRCC de 5,96%, având în vedere datele zilnice ale BNR privind dobânda la tranzacţii interbancare, valoarea IRCC aferentă acestei perioade urmând să se aplice pentru creditele noi din T4/2023, scrie Ziarul Financiar.
La creditele retail noi cu dobândă variabilă din T1/2023 valoarea IRCC a fost de 5,71%, în T2/2023 s-a aplicat un IRCC de 5,98%, în T3/2023 se foloseşte IRCC de 5,94%, pentru ca în T4/2023 IRCC folosit să fie de 5,96%.
Deocamdată, IRCC a rămas mai mic decât ROBOR la 3 luni, ajuns la 6,49%, în ciuda unor previziuni că va depăşi destul de repede ROBOR. Rămâne de văzut dacă ROBOR va coborî sau nu până la finalul anului sub 6% şi să ajungă sub IRCC. Inflaţia anuală ar urma să coboare spre finalul anului la 7%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Indicele ROBOR la 3 luni, folosit la calcularea dobânzilor variabile la creditele retail în lei de dinainte de luna mai 2019, precum şi pentru creditele firmelor în lei, a fost în S1/2023 pe o tendinţă preponderent descendentă, coborând sub 7%, iar recent şi sub 6,5%, însă ritmul de scădere a fost lent, în ciuda excedentelor record de lichiditate, de circa 25 mld. lei medie zilnică în S1/2023.
Miercuri, cotaţia ROBOR la 3 luni a coborât la 6,49%, de la 6,50% marţi, în condiţiile în care dobânda-cheie a fost menţinută de BNR la 7% în ultimele luni, pe fondul descreşterii inflaţiei şi a încetinirii economiei şi creditării.
Comparativ, în 3 ianuarie 2023, indicele ROBOR la 3 luni era de 7,56%, iar pe 30 decembrie 2022 indicele era cotat la 7,57%. Nivelul maxim atins de acest indice în 2022 a fost de 8,21%, în luna octombrie 2022, potrivit datelor BNR.
Între creşterea ROBOR şi a IRCC este un lag de câteva luni, dar diferă şi metodologia de calcul. În timp ce ROBOR este stabilit zilnic la fixing, folosind ultimele rate cotate de fiecare bancă, într-un interval, indicele IRCC zilnic se calculează pe baza tranzacţiilor efective, respectiv media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor interbancare, iar apoi se calculează IRCC trimestrial.
Noul indice de referinţă IRCC a apărut în urma acuzaţiilor lansate de politicieni privind manipularea dobânzilor interbancare ROBOR printr-o înţelegere de tip cartel între bănci, care au culminat cu impunerea unei taxe pe activele băncilor, legată într-o primă fază de ROBOR, pentru ca ulterior să se decidă schimbarea formulei de calcul al indicelui la care sunt legate creditele în lei, taxa bancară fiind decuplată de ROBOR.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe