Irlanda se va confrunta cu cea mai gravă recesiune economică din istorie

Irlanda se aşteaptă pentru anul viitor la cea mai gravă recesiune economică din istorie, guvernul estimând o scădere a Produsului Intern Brut (PIB) între 3% şi 4%, ca urmare a reducerii ritmului de creştere a economiei mondiale, care afectează cererea şi exporturile.

Urmărește
55 afișări
Imaginea articolului Irlanda se va confrunta cu cea mai gravă recesiune economică din istorie

Brian Lenihan, ministrul irlandez de Finanţe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministerul de Finanţe al Irlandei a confirmat, vineri, perspectiva sumbră pentru anul următor.

Ministrul de Finanţe, Brian Lenihan, estima, în urmă cu două luni, o contracţie a Produsului Intern Brut (PIB) cu 0,75%.

"Nu am asistat niciodată în Irlanda la o reducere a PIB cu 4%", a declarat Dermot O'Leary, economist şef la firma de brokeraj Goodbody Stockbrokers.

Înregistrările guvernului irlandez în ceea ce priveşte PIB datează din 1949.

Irlanda a fost prima economie din zona euro care a intrat în recesiune la începutul anului curent, aceasta fiind şi prima încetinire a ritmului economiei irlandeze în ultimul sfert de veac, pe fondul problemelor naţionale din sectorul imobiliar şi a crizei creditului la nivel mondial.

Economia Irlandei este aşteptată să se contracte, în 2009, în medie cu 2,8%, se arată într-un sondaj Reuters publicat la sfârşitul lunii noiembrie.

Analiştii estimează că Produsul Intern Brut al statului irlandez va scădea cu 1,9% în 2008, departe de boom-ul imobiliar din anii 1990, care a generat creşteri ale economiei de două cifre şi a făcut ca Irlanda să fie supranumită "Tigrul Celtic".

În comparaţie cu vecinii europeni, Irlanda va reduce cheltuielile şi va majora taxele anul viitor. În ciuda acestor măsuri, deficitul bugetar este prognozat să ajungă în 2009 la 6,5% din PIB, ceea ce reprezintă mai mult decât dublul limitei stabilite de Uniunea Europeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici