- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (21.10.2014, 12:11)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Isãrescu: Creşterea economică ar fi îngreunată de un proces necontrolat de retragere a capitalurilor
Suprapunerea măsurilor de ajustare fiscală cu un proces necontrolat de retragere a capitalului străin de către bănci ar îngreuna realizarea unei creşteri economice susţinute, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, adăugând că şi ieşirile de 9 miliarde de euro în 5 ani au încetinit avansul PIB.
Urmărește
274 afișări
Isãrescu: Creşterea economică ar fi îngreunată de un proces necontrolat de retragere a capitalurilor (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)
"Dacă peste ajustarea fiscală se suprapune un proces necontrolat de deleveraging, de retragere a capitalului străin, creşterea economică ar fi mult mai greu de realizat. De la începutul crizei au avut loc retrageri de 9 miliarde euro în cinci ani, iar circa o treime a avut loc într-un singur an, în 2013. De ce a încetinit creşterea economică trebuie să aibă în vedere şi această caracteristică, s-a suprapus şi pe un proces de ajustare fiscală destul de ambiţios", a declarat Isărescu la "The EU-SouthEast Europe Summit".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Putin îl felicită pe Trump pentru alegerea sa ca președinte al SUA. Liderul rus vorbește despre Noua Ordine Mondială: „Lumea are nevoie de Rusia”
-
Războiul din Ucraina, ziua 989. Putin spune că propunerile lui Trump privind Ucraina merită atenţie / SUA vor trimite Kievului 6 miliarde de dolari în ajutor militar până la finalul mandatului lui Biden
-
După Moldova o nouă ţară din fostul URSS pregăteşte un referendum de aderare la UE. Rusia a fost vehement contra
-
„Olaf este un prost”. După politica americană, Musk intră şi în cea europeană cu un atac la cancelarul german
El a arătat că, în privinţa finanţării s-a ajuns la "un capăt al drumului", subsidiarele locale finanţându-se în special de pe piaţa internă, fiind încurajate de autorităţile de reglementare în acest sens, care presupune mai departe o orientare către creditarea în moneda locală.
"Autorităţile de supraveghere din ţările de origine par în mod special interesate de o asemenea evoluţie. Reorientarea spre piaţa internă la nivelul surselor de finanţare este însoţită în mod firesc de creşterea importanţei relative a creditării în moneda naţională. Nu spun adio, credit în valută!, dar oricum cred că suntem la capătul unui drum în care creditul în valută era dominant. Spun adio unei debalansări, unui dezechilibru masiv între creditarea în moneda locală şi cea în valută", a precizat Isărescu.
Guvernatorul a punctat că, în România, creditul în valută a scăzut sub 60%, preconizând că va ajunge chiar la sub 50%.
"Tranziţia de la creditul în valută dominant spre un echilibru între creditul în valută şi cel în monedă locală sperăm să se realizeze într-o manieră ordonată, fără forţarea unei reduceri agresive a raportului credite-depozite, care ar genera o constrângere excesivă la nivelul ofertei de credite şi, pe cale de consecinţă, la adresa creşterii economice a României", a spus şeful băncii centrale.
Totodată, el apreciază că este puţin probabilă o revenire "spectaculoasă" a creditării pe termen scurt, atât din perspectiva cererii, cât şi a ofertei. El mai spune că este mai importantă calitatea decât cantitatea creditării, iar băncile ar trebui să se îndrepte în special către creditarea investiţiilor productive.
"Eu sunt de părere - şi am şi colegi care sunt de aceeaşi părere - că, mai ales într-o perioadă de ajustare a bilanţului, calitatea alocării de resurse bancare este mai importantă decât cantitatea. Obişnuim să ne uităm la cantitate, cu cât creşte creditul, dar mult mai importantă este calitatea acestui credit. Pentru a putea împinge economia pe o traiectorie de creştere economică autosusţinută este necesar ca băncile să direcţioneze resursele disponibile pentru creditare către investiţii productive, evitând împovărarea debitorilor de calitate cu costuri generate de alocările eronate din trecut", afirmă guvernatorul.
Isărescu spune că o astfel de abordare generează acele câştiguri de productivitate care sunt esenţiale pentru ca productivitatea, investiţiile şi creditul să se alimenteze reciproc şi să se înscrie "de manieră sustenabilă pe o spirală ascendentă" în care toată lumea ar avea de câştigat.
Citește pe alephnews.ro: Fiica transgender a lui Musk nu își vede „viitorul” în SUA după victoria lui Trump: „Oamenii care au votat acest lucru nu vor ajunge nicăieri”
Citește pe www.zf.ro: Cutremur într-o industrie deja pe butuci. Acţiunile celor mai mari companii auto europene se prăbuşesc după victoria lui Donald Trump. Preşedintele promite noi măsuri drastice pentru cei ce fac business cu SUA
Citește pe www.zf.ro: Revoluţie la o fabrică din România. Cum s-a întâmplat asta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden se adresează națiunii după victoria lui Trump: „Am pierdut această bătălie, America visurilor voastre vă cere să vă ridicați”
Cutremur într-o industrie deja pe butuci. Acţiunile celor mai mari companii auto europene se prăbuşesc după victoria lui Donald Trump. Preşedintele promite noi măsuri drastice pentru cei ce fac business cu SUA
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
PROSPORT.RO
Fostul soț al Cristinei Bâtlan de la Imperiul Leilor a provocat un accident grav! Doi polițiști au fost răniți în urma coliziunii
CANCAN.RO
Persoanele afectate de inundații, care au aruncat cu noroi în Regele Felipe și în Pedro Sanchez, au fost ARESTATE
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe