Isar: Propunerile de modificare a Constituţiei merg în continuare pe o austeritate neconstructivă

Propunerile de natură economică privind modificarea Constituţiei promovează în continuarea ideea unei austerităţi neconstructive, ceea ce arată lipsa de viziune şi pregătire a autorităţilor la nivelul realităţilor globale, consideră analistul economic Lucian Isar.

Urmărește
6 afișări

"Aceste sugestii de modificare a Constituţiei nu fac decât să reconfirme propensiunea din ultima perioadă a decidenţilor de a copia diferite măsuri aflate pe agenda altor economii şi de a le amalgama fără a ţine cont de specificul şi poziţionarea actuală a economiei Româneşti în context global. Dacă tot li se pare că astfel de măsuri sunt de nivel constituţional ar trebui inserat doar faptul ca politicile economice sunt menite să sporească avuţia naţională asigurând creşterea prosperităţii cetăţenilor şi vialibilitatea instituţiilor. Cu o astfel de inserţie, politica monetară şi cea fiscală din ultimii trei ani ar fi devenit neconstituţionale", a spus Isar pentru MEDIAFAX.

Isar crede că România are nevoie de politici şi masuri economice inspirate de o mentalitate de creştere, şi nu de una de austeritate, lipsită de viziune.

Administraţia prezidenţială a propus miercuri ca în Constituţie să fie incluse două prevederi care stabilesc că deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din PIB, iar datoria publică nu poate depăşi 60% din PIB.

"Viziunea austeră este uşor de promovat, deoarece nu presupune un demers intelectual superior şi competitiv. În cazul economiei noastre, problema este greşit diagnosticată la nivelul deficitului bugetar sau al soldului datoriei. Lipsa de viziune şi pregătire la nivelul realităţilor globale sunt problema numărul unu. Pentru a avea suficientă amplitudine în procesul de convergenţă economică reală, pentru a sincroniza ciclurile de evoluţie economică, pentru a permite reducerea volatilităţii macroecomice în jurul unui PIB potenţial ce ar trebui crescut, este nevoie de o concentrare asupra pilonului trei al economiei reale (în afara de inflaţie şi deficite -n.r.), în condiţiile existenţei unui spaţiu de manevră, atât fiscal cât şi monetar. Măsurile sugerate de plafonare a deficitului şi a datoriei nu ajută", a adăugat Isar.

Economistul consideră că propunerile reprezintă doar o tentativă de a migra atenţia de la rateurile de politică economică şi a pleda pentru o austeritate neconstructivă.

"La ritmul de creştere actual al economiei şi la impactul distructiv pe care-l are politica monetară şi de credit şi cea fiscală asupra creşterii potenţiale nici un deficit de 3% din PIB nu poate fi replătit. În concluzie, ar trebui promovată mentalitatea de creştere transpusă în politicile economice şi nu doar elemente aparţinând retoricii austerităţii", a conchis Isar.

Lucian Isar a absolvit Facultatea de Matematică de la Universitatea Bucureşti şi Academia de Studii Economice (ASE), şi este certificat în business, având un AMP (Advanced Management Program) la Harvard Business School şi EMBA (Executive Master of Business Administration) la Chicago Booth School of Business.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici