Repatrierea aurului aflat la Banca Angliei nu este rentabilă, pentru că presupune costuri de 10 până la 20 de ori mai mari decît comisionul pe care îl cere Banca Angliei, a declarat marţi guveernatorul BNR Mugur Isărescu.
„Vom respecta legea, dar ne-am spus punctul de vedere”, a spus Isărescu, referindu-se la un document trimis recent Guvernului şi Parlamentului, în care explică situaţia şi costurile mari care ţin de repatrierea aurului.
Isărescu nu a precizat care este suma necesară pentru repatrierea aurului, dar a spus că estimările BNR ar putea fi „timide”, în condiţiile în care costurile asigurărilor sunt mari şi se negociază. „Costă să aduci aurul din mijlocul Londeri la Heatrow. Parlamentul va hotărî”, a spus guvernatorul.
Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone, care valorează în prezent 4,7 miliarde de euro. Circa 60% din aur, peste 61,2 tone, este depozitat la Banca Angliei, dar se află în custodia BNR.
Un proiect de lege propus de PSD şi aprobat anul trecut prevede repatrierrea celei mai mari părţi a aurului, urmând ca la Londra să mai rămână 5,185 tone, iar 56 de tone să fie repatriate. Conform raportului de activitate al BNR, în anul 2017, taxa de păstrare a aurului la Banca Angliei a fost de 309.000 lei.