- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Isărescu: Absorbţia fondurilor UE trebuie reluată treptat
Absorbţia fondurilor europene trebuie reluată treptat pentru că sumele sunt mari faţă de potenţialul economiei româneşti, faţă de capacitatea de absorbţie dovedită până în prezent, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Isărescu: Absorbţia fondurilor UE trebuie reluată treptat (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
"Fondurile de la UE sunt foarte mari şi faţă de potenţialul economiei româneşti, şi faţă de ce am dovedit până acum că putem să absorbim. Trebuie o reluare treptată, pentru că economia nu este pregătită să absoarbă mai repede", a spus Isărescu.
El a explicat că o relaxare prudentă are în vedere şi banca centrală în privinţa rezervelor minime obligatorii constituite de bănci, care au devenit din pasive ale băncilor active.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Vladimir Putin, la conferinţa anuală de presă: Occidentul poate să încerce capabilităţile rachetei Oreşnik prin alegerea unei ţinte în Kiev şi folosirea sistemelor antiaeriene. Liderul rus critică dislocarea THAAD în România
-
Leul a început să se deprecieze la cotaţiile interbancare. BNR anunţă un curs neclintit
-
Restricţii de trafic în Capitală pentru manifestările dedicate comemorării Revoluţiei din 1989
Guvernatorul BNR a precizat că soldul rezervelor minime se cifrează undeva la 10-11 miliarde euro.
Consiliul de Administraţie al BNR a decis, marţi, să reducă cu 0,5 puncte procentuale rata dobânzii de politică monetară, de la 9,5% la 9%, începând cu 1 iulie, şi să scadă ratele rezervelor minime obligatorii cu 5 puncte pentru valută, la 35% din pasivele băncilor, şi cu 3 puncte pentru lei, la 15%.
Analiştii consideră că reducerea ratei dobânzii de politică monetară şi a rezervelor minime obligatorii de către BNR, prin care s-au eliberat aproximativ două miliarde de euro, va conduce, iniţial, la scăderea dobânzilor pe piaţa interbancară şi, ulterior, a ratelor la creditele acordate de bănci.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO