- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (28.03.2014, 19:58)
- Ovidiu Tempea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Isărescu: Agenţia care nu ne-a ridicat la grad recomandat investitorilor vrea să vadă anul electoral
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că agenţia de rating care nu a ridicat ratingul României la calificativul recomandat investitorilor "suflă şi în iaurt" şi aşteaptă să vadă cum vor fi implementate reformele în an electoral, în ciuda faptului că există un acrod cu FMI şi surplus de balanţă.
Urmărește
343 afișări
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)
"Cred că agenţia aceea acum suflă şi în iaurt, a avut odată încredere în România şi acum e mult mai prudentă. Citindu-i comunicatul şi prudenţa, sare şi peste faptul că am intrat în zona de surplus a contului curent (...) Sau ne plătim datoriile externe, şi nu cred că este bine, sau devenim, doamne fereşte, exportatori de capital. Sare peste asta. Acum o să aibă în faţă şi cifrele privind raportul între depozite şi împrumuturi, care consolidează ideea că această reducere semnificativă nu este conjuncturală", a spus Isărescu, întrebat cum explică faptul că în ciuda ajustărilor şi performanţelor evocate de autorităţi există încă agenţii de rating care nu acordă României calificativul recomandat investitorilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
S&P este singura dintre cele trei mari agenţii de rating, incluzând Fitch şi Moody's, care evaluează România cu rating din categoria nerecomandată investitorilor (junk). Calificativul "BB+" se află cu o singură treaptă sub categoria recomandată investitorilor.
S&P a îmbunătăţit la finele lunii noiembrie perspectiva ratingului României de la "stabilă" la "pozitivă" şi a confirmat calificativul la "BB+", reflectând creşterea semnificativă a exporturilor, consolidarea fiscală şi stabilitatea sectorului financiar, dar a atenţionat totodată cu privire la gradul redus de absorbţie a fondurilor UE, scăderea investiţiilor străine, din cauza incertitudinilor birocratice şi juridice, şi riscul ca Guvernul să nu-şi respecte angajamentele de reformă înaintea alegerilor programate pentru 2014.
"Constaţi că are două preocupări, credibilitatea ţării şi a politicilor, inclusiv stabilitatea politică, percepţie de sus până jos, şi reversibilitatea politicilor. Da, aţi făcut progrese, dar să vedem cum le consolidaţi. Şi, mai ales, cum le faceţi în an electoral", a continuat Isărescu.
El a arătat că odată cu validarea programului cu FMI s-a operat şi validarea bugetului pe 2014, lucru foarte important nu doar pentru credibilitate dar şi pentru dobânzi reduse pe pieţele internaţionale, accesibilitate şi economii la cheltuielile bugetare.
"Acolo se pot economisi bucată cu bucată, credit cu credit, şi la lei şi la valută, sume considerabile, de 0,2-0,5% din PIB", a adăugat Isărescu.
Guvernatorul BNR a explicat că în acest context trebuie citită şi declaraţia ministrului Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, privind pericolul de a nu putea plăti pensiile şi salariile fără introducerea accizei la benzină şi motorină, măsură care a fost agreeată cu FMI şi fără de care nu s-ar fi aprobat bugetul pe acest an şi s-ar fi riscat o nouă amânare a evaluării.
Isărescu crede că România nu-şi putea permite să anunţe nişte măsuri şi să le amâne sau să renunţe la ele.
Oficialul BNR spune că estimarea privind impactul introducerii accizei suplimentare de 7 euro cenţi pe litru de benzină şi motorină asupra ratei inflaţiei rămâne neschimbat, de 0,5 puncte procentuale, chiar dacă măsurile privind returnarea unei părţi către transportatori ar putea atenua efectele.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe