- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Isărescu: Agenţiile de rating au avut dreptate, dar ne-au penalizat prea tare
Agenţiile de rating au semnalat corect problemele din România, pentru că imaginea ţării "se vedea foarte rău", cu un deficit extern mare şi dezbateri interne de creştere a salariilor cu 50%, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Isărescu: Agenţiile de rating au avut dreptate, dar ne-au penalizat prea tare (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
"Este evident că agenţiile de rating au avut dreptate, dar poate că ne-au penalizat prea tare. Imaginea de afară se vedea foarte rău, cu dezbaterea din România, să ai deficit extern foarte mare şi să vorbeşti de creşteri salariale cu 50%", a spus Isărescu, la seminarul "Romania Financial Forum", organizat de MEDIAFAX şi BNR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
El a explicat că situaţia era cu atât mai dificilă cu cât toţi analiştii reclamau că deficitul nu este rezultatul investiţiilor, ci al supraîncălzirii, al consumului şi al cheltuielilor publice exagerate.
"Uşurinţa cu care această ţară a tratat deficitul extern ar trebui să ne dea de gândit", a spus Isărescu.
Singura mare agenţie de rating care acordă României în prezent calificativ cu recomandare de investiţii (investment grade) este Moody's, după ce Fitch şi Standard & Poor's (S&P) au retrogradat România, în toamna anului trecut, la un nivel speculativ (aşa-numita categorie "junk").
Fitch a confirmat, în luna iunie, ratingurile României pentru datoriile pe termen lung în valută şi pentru cele în monedă locală, la nivelul "BB+"/"BBB-", cu perspectivă negativă, întrucât situaţia financiară a ţării este susţinută de programul de finanţare convenit cu FMI. S&P a confirmat, în mai, ratingurile României la nivelul "BB+/B" pentru datoriile în valută şi "BBB-/A-3" pentru datoriile în monedă locală şi a menţinut perspectiva negativă, în condiţiile în care economia continuă să se confrunte cu riscuri macrofinanciare mari, în viziunea specialiştilor agenţiei.
Pe de altă parte, guvernatorul BNR a criticat din nou unele analize "interesate", care plasează România cu risc de încetare a plăţilor, alături de alte state din zonă, care au probleme mult mai mari.
"Să vedeţi că următorul val de exemple negative legate de România va fi că ne-am corectat prea rapid", a spus Isărescu.
În acelaşi timp, guvernatorul BNR recunoaşte meritul actualului guvern, evident fiind că s-a făcut o schimbare dramatică a programelor, comparativ cu ce se discuta înainte, în timpul şi imediat după alegeri.
"Nu putem să subestimăm disconfortul cu care s-au aşezat la guvernare. Este greu să faci o astfel de schimbare", a mai spus Isărescu.
El a precizat că susţinerea guvernului nu este neapărat un vot de încredere, dar că cineva trebuie să reclădească încrederea care este atât de importantă pentru relansarea economiei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO