- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Isărescu: Băncile trebuie să acorde mai multă atenţie creditării firmelor şi pregătirii profesionale
Băncile trebuie să acorde mai multă atenţie creditării firmelor, în condiţiile în care finanţarea consumului a ajuns deja la saturare, şi să dea o mai mare importanţă pregătirii profesionale pe segmentul corporate, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Isărescu: Băncile trebuie să acorde mai multă atenţie creditării firmelor şi pregătirii profesionale (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)
Băncile trebuie să acorde mai multă atenţie creditării firmelor, în condiţiile în care finanţarea consumului a ajuns deja la saturare, şi să dea o mai mare importanţă pregătirii profesionale pe segmentul corporate, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
"Ţara asta a avut bancheri care au ştiut să finanţeze comerţul, un business, o activitate bancară. Trebuie început de jos de la contabilitate, să citescă omul un bilanţ, să ştie indicatorii, altfel discutăm degeaba", a afirmat şeful băncii centrale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu: Nu am spus niciodată că mi-e silă să stau la masă cu PSD
-
Clotilde Armand vrea mandatul de senator: Interdicţia vizează funcţia de primar, nu de parlamentar
-
Lasconi: USR îşi asumă guvernarea, dar o guvernare onestă, cu reforme
Isărescu a transmis bancherilor că pregătirea profesională a angajaţilor din bănci trebuie să înceapă chiar de la citirea unui bilanţ de firmă, competenţă pe care mulţi dintre ei nici nu au fost nevoiţi să o folosească deoarece creditele au fost orientate în multe zone doar pentru consum.
"Este clar ca domeniul ăsta a ajuns la o saturare (creditul pentru consum - n.r.). Preşedinţii de bănci, unii au deja probleme cu reţeaua de bănci supradimensionată, nepregatită pentru altceva decât pentru retail.(…) Cum să mai stimulezi consumul când necazul a fost cauzat chiar de supradimensionarea consumului", a afirmat guvernatorul BNR.
Potrivit guvernatorului BNR, datele arată că în privinţa gradului de îndatorare a populatiei bancabile există un câmp de replacement (înlocuire) plasat undeva pe la 3-5%, astfel că nu vor mai exista creşteri ale creditării de 50-60%.
Într-un discurs susţinut la Institutul Bancar Român, Isărescu a pus accent în special pe pregătirea profesională a angajaţilor din sistemul financiar-bancar, arătând că aceasta trebuie să se îmbunătăţească odată schimbarea modelului de business şi intrarea într-un nou ciclu economic.
"Niciodată investiţia în pregătirea profesională nu este mai profitabilă decât în perioadele de criză. Este o perioadă de criză, este în definitiv, un nou început. Un nou ciclu şi trebuie să ne pregatim pentru un ciclu", a spus Isărescu.
Guvernatorul BNR a arătat că o pregătire temeinică şi continuă trebuie să aibă loc chiar în cadrul direcţiilor de reglementare şi supraveghere.
"Aici la supraveghere se întamplă ceva, dacă nu facem training nu o să mai putem să citim nici graficele (…). Sunt zeci, sute de prescurtări, care te înnebunesc. Trebuie să ne aşezăm, să punem mâna pe carte şi să le învăţăm, altminteri, într-o perioadă scurtă, nu o să le mai putem citi. Dacă nu există un training comun în direcţiile noasre de la supraveghere şi relgmentare vom avea probleme de comunicare, mai devreme sau mai târziu, de aceea cred că este un loc în care trainingul rebuie updatat", a continuat Isărescu.
Referitor la remuneraţia personalului din bănci, Isărescu a atras atenţia că, urmărind doar câştigul pe termen scurt, mulţi bancheri au subevaluat riscurile la care s-au expus pe termen mai îndelungat.
Isărescu a sugerat totodată ca băncile să fie mai atente pe viitor şi în ceea ce priveşte etica de business, arătând că responsabilitatea socială, faţă de comunitate, este necesară pentru păstrarea unei conduite bune de ambele părţi.
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în luna aprilie cu 0,3% (-0,3% în termeni reali), la nivelul de 204,62 miliarde lei, iar comparativ cu luna similară de anul trecut păstrează un uşor avans, de 2,1% (-5,7% în termeni reali).
Populaţia rămâne în continuare orientată către creditul în valută, cu un sold al finanţărilor în devize externe (62,8 miliarde lei) aproape dublu faţă de cele în lei (35,12 miliarde lei).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO