- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (07.08.2013, 15:42)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Isărescu: BNR a limitat variaţiile cursului valutar. Un curs liber ar fi fost între 4 şi 5 lei/euro
BNR a limitat variaţiile de curs valutar determinate de intrările şi ieşirile de capital din România, întrucât dacă ar fi permis cursului o libertate totală acesta ar fi ajuns la valori cuprinse între 4 şi 5 lei /euro, a declarat miercuri guvernatorul Mugur Isărescu.
Urmărește
492 afișări
Isărescu: BNR a limitat variaţiile cursului valutar. Un curs liber ar fi fost între 4 şi 5 lei/euro (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)
Pentru a balansa volatilităţile mari ale fluxurilor de capital, care au un impact puternic asupra unei economii ca cea a României, banca centrală a acţionat cu trei "tampoane": controlarea cursului valutar, utilizarea rezervei valutare pentru cumpărări şi vanzări de valută, dar şi admiterea unei variaţii a dobânzilor pe piaţa monetară.
Guvernatorul a comparat volatilităţile fluxurilor de capital cu un tsunami, care nu se observă când marea este adâncă, "dar la mal valul devine devastator".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
"Din această cauză - şi nu fac decât să mă repet - noi (BNR - n.r.) am avut o combinaţie de politică monetară care n-a fost deloc ortodoxă, adică având în vedere amploarea acestor intrări-ieşiri de capitaluri pe care n-ai cum să le controlezi, am acţionat cu toţi cei trei factori sau cele trei tampoane în acelaşi timp: am lăsat şi cursul să aibă o anumită variabilitate, flexibilitate, dar nu foarte mare pentru că, dacă am fi lăsat un curs total liber, probabil că mişcarea lui s-ar fi dus între 4 şi 5 lei/euro ca să atenueze aceste intrări şi ieşiri de capital. Şi ştim care este sensibilitatea şi a publicului şi a întreprinderilor legată de evoluţia cursului de schimb şi, în consecinţă, am căutat să limităm mişcările de curs care ar fi fost determinate de aceste intrări-ieşiri de capitaluri", a afirmat Isărescu într-o conferinţă de presă, în care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflaţiei.
Un alt tampon utilizat de BNR au fost rezervele valutare, pe care le-a utilizat pentru a cumpăra şi a vinde valută astfel încât intrările şi ieşirile de capital să nu se reflecte în totalitate pe piaţa valutară şi să determine mişcări de curs.
"De aceea, observaţi că şi variaţiile rezervei valutare a băncii naţionale au fost destul de mari, în ultima lună au crescut cu un miliard şi ceva de euro. Nu ne-am temut să avem creşteri sau scăderi de un miliard în rezerva valutară, cu toate că şi aceasta poate să trezească suspiciuni. Avem o rezervă suficient de mare şi considerăm că utilizarea ei în mod activ poate să fie folositoare dacă o faci inteligent", a precizat Isărescu.
El a adăugat că al treilea instrument utilizat de banca centrală a fost admiterea unei variaţii a dobânzilor pe piaţa moentară.
"Deci am împărţit povara, ca să spunem aşa, între curs, dobândă şi rezerva valutară, nu prea ortodox, ca să fiu delicat cu noi înşine. Discuţii au fost în cadrul Consiliului de Administraţie privind acest mix, s-a discutat şi cu echipa FMI. Cred eu că pentru o perioadă extrem de tensionată, cum a fost cea de după 2008-2009, şi pentru o ţară ca România, dacă lăsam cursul liber şi aceste variaţii de fluxuri de capital ar fi acţionat numai asupra cursului, nu ştiu dacă am fi putut ţine lucrurile sub control. (…) Nu puteam să ne asumăm un asemenea risc să lăsăm numai cursul să balanseze fluctuaţiile intrărilor şi ieşirilor de capital", a mai spus guvernatorul BNR.
Banca centrală preconizează că volatilităţile fluxurilor de capital prognozăm vor exista şi în continuare, din cauza situaţiei în economia mondială.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe