- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Isărescu: BNR se declară împotriva unei corecţii bruşte a deficitului de cont curent
Deficitul de cont curent este sustenabil până la un nivel reprezentând 9-10% din PIB, însă banca centrală se declară împotriva unei corecţii bruşte, de la 14%, cât este în prezent, la 10%, întrucât procesul de reducere trebuie realizat gradual, a declarat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Isărescu: BNR se declară împotriva unei corecţii bruşte a deficitului de cont curent (Imagine: Mediafax Foto)
"Avem un deficit extern sustenabil cam de 9-10%, însă noi (BNR - n.r.) suntem împotriva acestei corecţii brutale de la 14% la 10%. Corecţia trebuie făcută cât mai gradual şi cât mai sustenabil, una dintre soluţii find reducerea dezvoltării ritmului creditării sau plafonarea creditului în valută", a afirmat Isărescu, prezent la seminarul "Creditul Bancar-Noile Frontiere" din cadrul târgului FINFAIR.
Comisia Europeană estimează că deficitul de cont curent se va adânci în acest an la echivalentul a 16,1% din PIB, comparativ cu 14% în 2007, plasând astfel România pe locul locul trei în UE după nivelul acestui indicator macroeconomic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
În acelaşi timp, Comisia Naţională de Prognoză anticipează pentru 2008 un deficit de 13,6% din PIB, pondere în scădere faţă de anul trecut, când s-a situat la 14%.
Potrivit prognozei de primăvară, deficitul se va plasa în următorii doi ani la 12,5% din PIB, respectiv 11,7%.
Pentru intervalul 2011-2013, ponderile anticipate sunt de 10,6% din PIB, 9,4%, respectiv 8,2% din PIB.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO