- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Isărescu: BNR ţine o rezervă substanţială de bani tipăriţi pentru eventuale panici bancare
Banca Naţională a României deţine o rezervă de bani tipăriţi echivalentă cu "câteva zeci de procente bune" din masa monetară, necesară pentru momente de panică bancară precum cele din anii '90-2000 a declarat, marţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Isărescu: BNR ţine o rezervă substanţială de bani tipăriţi pentru eventuale panici bancare (Imagine: Shutterstock)
"O panică bancară se tratează cu munţi de bani vizibili. O panică iraţională, moment pe care l-am trăit de câteva ori, ultima dată în 2000, şi niciodată n-a fost tratat cu sfaturi. La ghişeu, dacă ai cumva neinspiraţia să ţii o teorie monetaristă, sporeşti panica, retragerile sunt şi mai mari (...) BNR, să ştiţi că are o rezervă de bani tipăriţi, substanţială, câteva zeci de procente bune din masa monetară. Este un stoc de rezervă indispensabil", a spus Isărescu, la un seminar privind relaţia dintre masa monetară şi inflaţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Isărescu a insistat că trebuie promovat în public un discurs mai puţin simplist privind rolul BNR în evoluţia masei monetare şi relaţia masa monetară - inflaţie, arătând că de cele mai multe ori majorarea preţurilor nu a avut o legătură directă cu evoluţia masei monetare.
"În fiecare decembrie din 1990 încoace, masa monetară creşte în termeni reali cu 8-10%. De ce? Pentru că în decembrie se fac cadouri. Orice bancher vă spune că acest lucru este adevărat (...) Dacă omul scoate banii şi vrea să plătească cash", a mai spu şeful băncii centrale.
Guvernatorul BNR nu a specificat indicatorul de masă monetară la care se referă (M1, M2 sau M3), precizând că nu doreşte să furnizeze o cifră privind rezerva de bani.
Potrivit datelor BNR, masa monetară în sens restrâns M1 (numerar în circulaţie şi depozite overnight) era la finele lunii ianuarie de 86,5 miliarde de lei, masa monetară intermediară M2 ( M1 plus depozite cu durata iniţială de până la doi ani) totaliza 212,4 miliarde de lei, iar masa monetară în sens larg M3 (M2 şi alte instrumente financiare) însuma 216,66 miliarde de lei.
Masa monetară în sens larg a crescut cu 0,2% (-0,1% în termeni reali) faţă de luna decembrie şi cu 8,8% (5,9% în termeni reali) comparativ cu luna ianuarie a anului trecut.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO