Isărescu: Când pierzi atât de mult timp pentru badijonat, când să mai ai timp de creditare?

Băncile sunt mult prea ocupate să corecteze politica de creditare de dinaintea crizei pentru a mai avea timp să crediteze şi trebuie să le explice clienţilor, care uneori câştigă în instanţă, de ce ratele plătie înseamnă atât de puţin din împrumutul acordat, afirmă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Urmărește
1039 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Când pierzi atât de mult timp pentru badijonat, când să mai ai timp de creditare?

Mugur Isărescu (Imagine: MIrcea Rosca/Mediafax Foto)

"Toţi am văzut că după anul 2008, când fie vorba, deşi uneori ni se spune că n-am prevăzut criza, BNR atrăgea în repetate rânduri atenţia asupra unei creditări expansive. Mulţi sunt acum înspăimântaţi şi atunci ne arătau cu degetul, că noi cobim. … Creditul cu buletinul, dar nu e vorba de acest produs în sine, ci de o disociere alarmantă pentru o bancă unde se face o analiză de risc între tipologia creditului şi maturitate", a spus Isărescu la deschiderea conferinţei internaţionale "Instrumente juridice de restructurare şi relansare a companiilor din România", organizată la BNR.

Guvernatorul BNR a arătat că, în ciuda discuţiilor despre reluarea creditării, procesul este îngreunat de presiunea pusă pe bănci de a corecta politica de creditare din perioada pre-criză.

"Şi acum vin la mine persoane care-mi zic că au luat acum cinci ani credite de consum pe zece ani de 80 de milioane acum şi n-au rambursat nici 20 de milioane. Domn'e, păi ce-am plătit? Ai plătit ce ai semnat. Nu ţi-ai dat seama ce ai semnat? Nu nu mi-am dat seama. Ai plătit dobânzi şi comisioane (…) Când ai atâta timp de pierdurt pentru badijonat, când să mai ai timp de creditare? (…) Ce-i spunem omului acela care întreabă: «Domn'e, ce am plătit eu timp de cinci ani, diferenţa de la 20 de milioane la 80 de milioane?» (…) Juriştii şi-au dat mâna, unii au dat în judecată băncile şi înţeleg că au şi câştigat", a afirmat Isărescu.

Şeful băncii centrale crede că şi în cazul restructurărilor şi relansărilor companiilor se pot utiliza noţiuni de macroeconomie, cum sunt supravegherea şi prudenţa, fără de care nicio afacere nu poate performa.

Isărescu apreciază că restructurarea companiilor este un process extreme de complicat, chiar mai complicat decât restructurarea unei economii naţionale, în primul rând pentru că managerii restructurării au obligaţia să demonstreze că au o performanţă net superioară celor care au condus compania până atunci.

"În ce situaţie se impune restructurarea, cu atât mai mult cu cât astfel de manageri performanţi nu sunt uşor de găsit, nicăieri în lume?", a continuat Isărescu.

Guvernatorul BNR a subliniat că şi în meterie de restructurare, ca şi în relansarea economiei, cuvintele cheie sunt professionalism, performanţă şi productivitate.

"Indiferent de cauze, putem vorbi de ineficienţa sistemului de management din trecut, care a condus voit sau nevoit la această situaţie, sau neadaptarea politicilor, sau deteriorarea mediului de afaceri, care uneori se deteriorează atât de puternic (… ) intrarea unor societăţi în dificultate trebuie monitorizată (…) Nici cei mai buni experţi şi manageri de criză nu vor accepta uşor, sau deloc, să preia o companie care a depăşit deja un prag de avarie, pentru că şi-ar asuma o misiune imposibilă", a mai spus Isărescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici