Isărescu: Capacitatea de stimulare a economiei se diminuează

Publicat: 06 05. 2010, 12:41
Actualizat: 10 11. 2012, 21:55

„Nu e vorba de cât s-a realizat, ci de cât tinde să se întâmple. Puteţi să calculaţi singuri. Scădeţi din 40% circa 30% cât sunt veniturile şi vedeţi unde se duce deficitul. Deficitul bugetar poate să aibă variaţii, dar dacă îţi atingi ţinta cu arierate ale statului este cea mai proastă (soluţie, n.r.). La fel de proastă este şi tăierea investiţiilor. Capacitatea de stimulare a economiei se diminuează”, a spus Isărescu.

El a precizat că nu a discutat cu FMI despre problema taxelor, ci numai despre probleme monetare şi de stabilitatea financiară şi a sistemului bancar din România.

Surse participante la negocierile cu FMI au declarat miercuri pentru MEDIAFAX că discuţiile pleacă de la o creştere economică zero în acest an şi un deficit bugetar de peste 9% din PIB. Aceleaşi surse au afirmat că deficitul bugetar ar putea fi ţinut sub 7% din PIB fără majorarea taxelor, prin reduceri drastice de cheltuieli şi personal.

Sursele au declarat marţi pentru MEDIAFAX că FMI ar putea accepta un deficit bugetar în creştere de la 5,9% la 6,9% din PIB.