Isărescu: Ce există lichiditate este suficient ca să crească creditarea. Trebuie să crească sănătos

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat, miercuri, că, prin limitarea gradului de îndatorare pentru credite, instituţia intenţionează să crească creditarea pe baze sănătoase, în condiţiile în care există lichiditate în piaţă.

Urmărește
180 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Ce există lichiditate este suficient ca să crească creditarea. Trebuie să crească sănătos

Isărescu: Ce există lichiditate este suficient ca să crească creditarea. Trebuie să crească sănătos

În contextul în care BNR va redefini măsurile de limitare a gradului de îndatorare la credite, „într-un timp nu prea îndepărtat”, Guvernatorul a precizat că instituţia nu doreşte limitarea creditării.

„Nu ne interesează, nu dorim acest lucru (n.red. – limitarea gradului de creditare), pentru că avem un nivel de intermediere financiară redus şi pentru că ţara are resurse: avem economisiri mai mari decât volumul creditului. Deci, nu mai trebuie să apelăm la capitaluri străine. Ce există lichiditate, depozite în bănci, este suficient ca să crească creditarea. Dar trebuie să crească sănătos”, a subliniat Isărescu, în cadrul unui briefing de presă.

În plus, oficialul Băncii centrale a menţionat că intenţia instituţiei este de a creşte creditarea în acele zone unde populaţia şi firmele pot să-şi asume creditele, să folosească bani în scopuri pozitive şi au resursele necesare să dea bani înapoi.

„Nu mai vrem să trăim momentul în care, dacă cineva nu putea să dea bani înapoi, să fie tratat pozitiv la nivelul societăţii şi exact creditorul să fie considerat un tâlhar”, a adăugat Isărescu.

Guvernatorul Băncii centrale a mai spus că astfel de măsuri prudenţiale în ceea ce priveşte creditarea, respectiv limitarea gradului de îndatorare, au fost adoptate deja de către ţările din regiune, printre care Cehia şi Austria, cea din urmă fiind parte din zona euro. „Vom face un efort de documentare, ca să nu se perceapă că introducem noi restricţii. Aceasta este lumea în care am intrat”, a detaliat Isărescu.

Oficialul BNR a mai spus, că, în acelaşi timp, instituţia se gândeşte la un echilibru, pentru ca băncile să aibă o atitudine pozitivă în ceea ce îi priveşte pe proprii clienţi. „Este vorba de un alt tip de supraveghere, total separată de supravegherea prudenţială, este vorba de un fel de monitorizare a comportamentului”, a detaliat Isărescu.

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în luna august 2018 cu 0,7% (0,4% în termeni reali) faţă de luna iulie 2018 şi cu 6,6% (1,5% în termeni reali) faţă de 31 august 2017, până la nivelul de 244,948 miliarde de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici