- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (03.10.2018, 22:27)
- Alina Botezatu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Isărescu: Ce există lichiditate este suficient ca să crească creditarea. Trebuie să crească sănătos
Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat, miercuri, că, prin limitarea gradului de îndatorare pentru credite, instituţia intenţionează să crească creditarea pe baze sănătoase, în condiţiile în care există lichiditate în piaţă.
Urmărește
180 afișări
Isărescu: Ce există lichiditate este suficient ca să crească creditarea. Trebuie să crească sănătos
În contextul în care BNR va redefini măsurile de limitare a gradului de îndatorare la credite, „într-un timp nu prea îndepărtat”, Guvernatorul a precizat că instituţia nu doreşte limitarea creditării.
„Nu ne interesează, nu dorim acest lucru (n.red. – limitarea gradului de creditare), pentru că avem un nivel de intermediere financiară redus şi pentru că ţara are resurse: avem economisiri mai mari decât volumul creditului. Deci, nu mai trebuie să apelăm la capitaluri străine. Ce există lichiditate, depozite în bănci, este suficient ca să crească creditarea. Dar trebuie să crească sănătos”, a subliniat Isărescu, în cadrul unui briefing de presă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
În plus, oficialul Băncii centrale a menţionat că intenţia instituţiei este de a creşte creditarea în acele zone unde populaţia şi firmele pot să-şi asume creditele, să folosească bani în scopuri pozitive şi au resursele necesare să dea bani înapoi.
„Nu mai vrem să trăim momentul în care, dacă cineva nu putea să dea bani înapoi, să fie tratat pozitiv la nivelul societăţii şi exact creditorul să fie considerat un tâlhar”, a adăugat Isărescu.
Guvernatorul Băncii centrale a mai spus că astfel de măsuri prudenţiale în ceea ce priveşte creditarea, respectiv limitarea gradului de îndatorare, au fost adoptate deja de către ţările din regiune, printre care Cehia şi Austria, cea din urmă fiind parte din zona euro. „Vom face un efort de documentare, ca să nu se perceapă că introducem noi restricţii. Aceasta este lumea în care am intrat”, a detaliat Isărescu.
Oficialul BNR a mai spus, că, în acelaşi timp, instituţia se gândeşte la un echilibru, pentru ca băncile să aibă o atitudine pozitivă în ceea ce îi priveşte pe proprii clienţi. „Este vorba de un alt tip de supraveghere, total separată de supravegherea prudenţială, este vorba de un fel de monitorizare a comportamentului”, a detaliat Isărescu.
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în luna august 2018 cu 0,7% (0,4% în termeni reali) faţă de luna iulie 2018 şi cu 6,6% (1,5% în termeni reali) faţă de 31 august 2017, până la nivelul de 244,948 miliarde de lei.
Citește pe alephnews.ro: Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas se declară „pregătiți de încetarea focului”, dar acuză Israel că nu oferă „nicio propunere serioasă”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe