Isărescu: Cine va mai acorda credite imobiliare, dacă rambursarea se va face în clădiri?

Orice iniţiativă legislativă care prevede că debitorii băncilor pot restitui împrumuturile cu imobilele depuse garanţie pentru credite va descuraja total creditarea, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a întrebat cine va mai acorda finanţări imobiliare în aceste condiţii.

Urmărește
2004 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Cine va mai acorda credite imobiliare, dacă rambursarea se va face în clădiri?

Isărescu: Cine va mai acorda credite imobiliare, dacă rambursarea se va face în clădiri? (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

"Referitor la ultimele iniţiative legislative, întreb şi eu public: cine va mai acorda credite imobiliare dacă se preconizează prin lege că rambursarea se va face în clădiri?! Această iniţiativă omoară din start creditarea viitoare. În consecinţă, soluţiile de tipul "credit după nevoi, rambursări după disponibilităţi" dezechilibrează balanţa între debitorii actuali şi viitori, nu are rost să-i împovărăm pe viitorii debitori cu greşeala din trecut şi prezent. Este subminată viabilitatea activităţii bancare", a declarat marţi Isărescu la conferinţa "Viitorul modelelor de business bancar", organizată în cadrul evenimentelor dedicate aniversării a 135 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României.

El a reamintit că banii acordaţi de bănci sub formă de împrumut sunt banii deponenţilor, care îşi aşteaptă banii înapoi împreună cu o dobândă, nu sub formă de "ferestre, case, acoperişuri".

Guvernatorul a punctat că băncile nu urmăresc acumularea de proprietăţi imobiliare depuse garanţie, nu sunt dezvoltatori imobiliari, nici agenţii imobiliare şi nici instituţii de binefacere.

În ceea ce priveşte soluţiile post-criză în sistemul bancar, Isărescu a precizat că vede o creştere moderată a creditului în perioada următoare, care nu ar mai putea înregistra o evoluţie precum cea din anii 2006-2009. Totodată, se va deplasa accentul dinspre volum înspre calitatea creditării şi va creşte importanţa finanţării locale, atât din punctul de vedere al resurselor locale atrase, cât şi al creditării entităţilor locale, în principal IMM-uri.

"Această ultimă tendinţă, importanţa finanţării locale pe partea de pasive şi active, se înscrie nu numai în România, ci şi la nivel european, şi anume revenirea a circa 40% din bănci la un model clasic, cu finanţare pe baza depoozitelor. Vom avea banking modern cu telefonul, dar cu metode clasice, revenim la metoda clasică de creditare. Credităm agricultură primăvara ca să iei banii înapoi toamna (...) şi atunci nici bancherii nu se vor mai plânge că au ajuns agenţii imobiliare", a mai spus guvernatorul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici