- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (05.11.2010, 16:13)
- Ovidiu Tempea - Mediafax , Ovidiu Tempea - Mediafax ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Isărescu: Creşterea economiei de anul viitor se va simţi în nivelul de trai în 2012
Populaţia va simţi o creştere a nivelului de trai abia în 2012, deşi economia ar putea avansa anul viitor chiar cu mai mult de 1,5%, întrucât este nevoie de un an şi jumătate pentru ca îmbunătăţirea să fie sesizabilă la nivel general, a declarat vineri la RRA, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Urmărește
30 afișări
Isărescu: Creşterea economiei de anul viitor se va simţi în nivelul de trai în 2012 (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)
"Eu am spus că, conform datelor pe care le avem în prezent şi programului de politici care funcţionează, probabil creşterea nivelului de trai se va simţi de către populaţie în 2012, dar acest lucru nu înseamnă că în 2011 vom avea în continuare scădere de activitate economică. Noi prognozăm pentru la anul o creştere economică în jur de 1,5%, poate chiar mai mult. Nu va fi însă suficientă pentru a se simţi în buzunarele oamenilor, ca un sentiment general. Există şi o regulă, după o asemenea ajustare şi după o reluare a creşterii economice mai este nevoie de un an - un an şi jumătate pentru ca populaţia să poată percepe îmbunătăţirea, de aceea v-am spus 2012. Discutăm cu cifre globale, la nivelul întregii ţări", a spus Isărescu la RRA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Oficialul BNR a arătat că este posibil ca anumite categorii ale populaţiei să simtă îmbunătăţirea mai devreme, dând ca exemplu exportatorii, unde se înregistrează o creştere "sensibilă" de aproape 12 luni, iar dacă tendinţele vor continua, secotorul va închide acest an în urcare cu 20%.
"Pot să fie sectoare care au făcut reforma mai repede şi unde lucrurile se îmbunătăţesc mai repede şi sectoare unde se întârzie, datorită rezistenţei la schimbare, sau cauze obiective, lucrurile trenează, iar acolo lucrurile se vor îmbuntăţi mai târziu de 2012", a arătat Isărescu.
Întrebat anterior de reporter cât va mai fi rău şi când va începe binele pentru populaţie, Isărescu a spuns: "Depinde de ce înseamnă răul şi binele. Pentru un doctor operaţia nu înseamnă rău, înseamnă bine, pentru pacient, până nu iese din sala de operaţie şi nu scapă, e rău de tot".
În opinia guvernatorului BNR, corecţia nivelului de trai este inevitabilă şi vine după o perioadă în care creşterile au fost excesive, inclusiv la venituri.
"Ajustarea este inevitabilă, dar maniera în care se face depinde de Guvern. Distribuţia în care se face, modul în care se strânge cureaua, este o chestiune de opţiune politică", a spus şeful băncii centrale.
Potrivit lui Isărescu, sarcina BNR este în primul rând să spună care e adevărul, chiar dacă uneori acesta este cinic, iar în al doilea rând să spulbere iluziile periculoase pentru populaţie.
"Nu discutăm de o răutate la adresa pensionarilor dacă zicem că sistemul de pensii nu poate să reziste şi ori aducem mai mulţi angajaţi, ori tăiem din pensii (...) Mişcarea discuţiei de la realităţi către vinovaţi este şi ea periculoasă, pentru că tot căutând vinovaţii deficitele curg", a mais spus Isărescu.
FMI prognozează că Produsul Intern Brut (PIB) pe locuitor, unul dintre cei mai relevanţi indicatori ai nivelului de trai, va reveni în România la nivelul din anul 2008 abia în 2013.
Astfel, dacă România avea în anul 2008 un PIB pe locuitor de circa 9.500 de dolari, indicatorul a scăzut la 7.500 de dolari anul trecut, respectiv 7.390 de dolari în acest an, şi urmează să urce la 7.700 de dolari anul viitor, 8.700 de dolari în 2012 şi 9.800 de dolari în 2013.
După 2013, FMI anticipează o creştere puternică, la 11.123 dolari în anul următor, respectiv 12.660 dolari în 2015.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe