"E prematur să vedem toate detaliile crizei financiare şi impactul asupra României până în 2014. Potenţialul crizei este destul de mare şi s-ar putea ca o bună parte din elementele care dau configuraţia sistemului mondial din prezent să se schimbe până atunci. Nu sunt prezicător. Este posibil", a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, Mugur Isărescu, răspunzând la întrebarea dacă criza financiară va afecta, în vreun fel, adoptarea euro de către România în anul 2014.
El a subliniat că această criză nu va afecta direct România, nu pentru că ţara noastră are un sistem financiar primitiv, ci pentru că băncile româneşti s-au ferit de produsele "toxice" de creditare, iar normele BNR în privinţa creditării au fost mai severe.
"Pe de altă parte, nu aveau nevoie să caute asemenea produse sofisticate, întrucât piaţa românească, în plină expansiune, oferea suficiente oportunităţi de câştig din produse clasice. Indirect, însă, efectul există, fiind vorba de panică. Indirect, oricând pot să apară efecte", a spus Isărescu.
Potrivit acestuia, BNR se află în alertă pentru a atenua aceste efecte negative.
"Dacă e vorba numai de zvonuri, vom lua măsuri de calmare a publicului", a spus guvernatorul BNR.
Întrebat dacă ţinta de inflaţie pe 2010 va confirma obiectivul de aderare la zona euro, Isărescu a răspuns că această ţintă va fi comunicată de BNR împreună cu Guvernul.
"Noi sperăm. Deocamdată am avut suficiente incertitudini, ne-am conturat un punct de vedere şi sperăm că mergem în această direcţie", a spus Isărescu.