- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Isărescu: Cursul de echilibru este o "cutie neagră". Efectul de turmă este dominant în sistemul bancar
Cursul de echilibru pe care toată lumea îl visează este o "cutie neagră" şi poate să difere în funcţie de perioade, iar mişcările care duc la supraevaluarea sau subevaluarea monedei sunt determinate şi de un efect de turmă care domină în sistemul bancar, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
Isărescu: Cursul de echilibru este o "cutie neagră". Efectul de turmă este dominant în sistemul bancar (Imagine: Alin Matei/Mediafax Foto)
"Nu jignesc pe nimeni. Efectul de turmă este un efect dominant în sistemul bancar. (…) Cursul de echilibru pe care toată lumea îl visează este o cutie neagră. Pentru oricare moment istoric şi pentru oricare altă perioadă putem să avem un alt curs de echilibru", a spus Isărescu într-o prezentare cu ocazia primirii titlului de doctor Honoris Causa de la Universitatea Româno-Americană.
El a arătat că efectul de turmă din sistemul bancar conduce uneori la un "overshooting" al cursului, în sensul că acesta tinde să fie ori supraevaluat, ori subevaluat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"Deci cursul tinde să fie ori supraevaluat, ori subevaluat şi, din aceste mişcări, în timp, se stabileşte cursul de echilibru sau cum mai bine spune cineva în prezent, the fair value (valoarea optimă), cea care optimezează cel mai bine echilibrul de pe piaţa monetară", a mai spus Isărescu.
De la începutul anului, leul s-a apreciat cu 1,2% în raport cu moneda europeană, de la un curs de 4,2848 lei/euro la 4,2341 lei/euro joi. Cea mai joasa cotaţie din acest an a fost publicată la finele lunii aprilie, de 4,0735 lei/euro, când a fost atins minimul începând cu luna martie 2010.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO