Isărescu: Cursul de schimb din urmă cu două săptămâni „cam” reflectă fundamentele macroeconomice
„În ceea ce priveşte cazul României, prezenţa noastră pe piaţă nu vizează numai cursul de schimb şi, iarăşi, nu avem puncte fixe. (…) Într-un fel, evenimentele de acum câteva săptămâni, cu depăşirea nivelului de 4,3 lei/euro (arată acest lucru – n.r.). Nu ne cantonăm într-un punct fix, avem zone în care considerăm cursul într-un relativ echilibru la momentul respectiv”, a spus Isărescu.
El a menţionat că economia evoluează, ceea ce înseamnă că multe date se schimbă, iar o zonă de echilibru dintr-un an nu este menţinută la infinit.
„Nu avem puncte fixe pentru că ar însemna măcel”, a spus Isărescu.
Întrebat dacă paritatea de acum reflectă fundamentele macroeconomice, Isărescu a răspuns că „este cam pe acolo”.
Totuşi, el a precizat că nu ştie ce înseamnă „acum”.
„Dacă acum înseamnă şi acum două săptămâni, cam pe acolo este”, a spus guvernatorul BNR.
La finele lunii iunie, leul s-a depreciat semnificativ în raport cu moneda europeană, după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţională reducerea pensiilor, ceea ce a adâncit incertitudinile privind situaţia economică a României. În ultimele trei şedinţe ale lunii iunie, cursul de schimb a atins niveluri maxime istorice, culminând pe 30 iunie, când a ajuns la 4,3688 lei/euro.
Anterior, de la începutul anului, cursul de schimvb a fluctuat în principal între 4,1 lei/euro şi 4,3 lei/euro, existând perioade în care a coborât şi sub marginea inferioară a intervalului.