- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (28.03.2014, 20:27)
- Ovidiu Tempea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Isărescu: De la 90 dolari pe baril în jos impactul pe bugetul Rusiei e major, o adevarată sancţiune
Adevărata sancţiune pentru Rusia ar fi o scădere a preţului petrolului pe pieţele internaţionale la sub 90 de dolari pe baril, ceea ce ar afecta bugetul "sensibil" al statului şi ar reprezenta cea mai importantă sancţiune a comunităţii internaţionale, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Urmărește
1043 afișări
Isărescu: De la 90 dolari pe baril în jos impactul pe bugetul Rusiei e major, o adevarată sancţiune (Imagine: Shutterstock)
"Bugetul Rusiei este foarte sensibil şi de la 90 de dolari (preţul pe barilul de ţiţei - n.r.) în jos impactul ar fi major. Probabil că asta ar fi adevărata sancţiune", a afirmat Isărescu.
Statele Unite au anunţat săptămâna trecută o serie de sancţiuni împotriva Rusiei, ca reacţie la anexarea regiunii ucrainene Crimeea. SUA ar putea vinde petrol din uriaşele rezerve acumulate pentru a împinge în jos preţurile, sancţionând astfel Rusia pentru anexarea Peninsulei Crimeea, soluţie recomandată de miliardarul George Soros şi de mai mulţi analişti şi care a atras atenţia Congresului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
Dacă ar vinde 500.000 de barili pe zi din rezerva naţională de petrol, Statele Unite ar provoca deprecierea preţului petrolului cu 12 dolari, potrivit lui Philip Verleger, consultant şi fost conslier în administraţiile Ford şi Carter. O astfel de scădere a preţului petrolului ar genera pentru Rusia venituri pierdute de 40 miliarde de dolari din vânzările de petrol şi gaze naturale, echivalentul a 2% din PIB, estimează analistul.
Cotaţia de referinţă a petrolului pe piaţa SUA s-a plasat în medie la 98,51 dolari pe baril în acest an, faţă de nivelul de 107,87 barili a cotaţiei Brent de la Londra, utilizată pe plan internaţional, inclusiv în Europa.
Potrivit lui Isărescu, situaţia din Ucraina a avut un impact nesemnificativ până în prezent, piaţa internă fiind influenţată mai mult de criza din Turcia, care a determinat fluxuri de capital către România.
"În ceea ce priveşte Turcia, pe partea de mişcări de capitaluri către România, impactul a fost mult mai mare decât impactul de până în prezent din situaţia din Ucraina şi Crimeea", a continuat guvernatorul BNR.
El a arătat că nu poate anticipa cum va evolua situaţia geopolitică regională, dar efectele ar putea fi chiar şi pozitive.
"Pentru viitor, îmi menţin evaluarea din februarie că situaţia geopolitică în cazul României, inclusiv prin aprobarea celor două revizuiri din acordul cu FMI şi contextul pozitiv pe care-l au în faţă investitorii faţă de România, inclusiv îmbunătăţirea substanţială până la surplus a contului curent, noutate absolută pentru România postbelică, aceste elemente mă determină să-mi menţin poziţia că impactul situaţiei regionale poate să fie în ambele sensuri în cazul României", a afirmat şeful băncii centrale.
El a arătat că faţă de proiecţia anterioară, BNR nu mai vede un risc negativ din agricultură, pentru că "a plouat, a nins", este apă în sol.
"Proiecţia de inflaţie va fi influenţată deoarece, uitându-ne la perspectivă, cu datele din noiembrie, decembrie vedeam inflaţia sub 1%. Făcând o glumă spun că Slavă Domnului că nu s-a dus acolo, că mai aveam şi reacţii că intrăm în deflaţie şi să reducem dobânzile şi mai mult. Categoric că facem reevaluări. Acest 0,3% devine o cifră mică faţă de, uitându-ne noi înainte, faţă de incertitudinile noi care au apărut", a afirmat Isărescu.
El a arătat că BNR nu putea anticipa situaţia din Crimeea şi toate tensiunile regionale.
"Suntem cu ochii în patru pe ambele balanţe. Cu Ucraina, haideţi să nu ne bucurăm încă, pentru că situaţia nu e definitivă. Până acum nu au fost influenţe", a mai spus Isărescu.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Merkel: Sper că ameninţarea cu sancţiuni la adresa Rusiei va fi suficientă pentru a-l descuraja pe Putin
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe