- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (08.05.2015, 16:09)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Isărescu: Dinamica veniturilor trebuie privită cu atenţie în viitor,în corelare cu evoluţia cursului
Dinamica veniturilor, care a susţinut consolidarea creşterii cererii de consum, a fost "susţinut ascendentă" în ultima perioadă, indicator care trebuie urmărit cu atenţie pe termen lung şi comparat cu productivitatea pentru a vedea dacă există câmp de apreciere a cursului, potrivit guvernatorului BNR
Urmărește
381 afișări
Isărescu: Dinamica veniturilor trebuie privită cu atenţie în viitor,în corelare cu evoluţia cursului (Imagine: Shutterstock)
"Dinamica veniturilor a susţinut până în prezent consolidarea creşterii cererii de consum, avem o dinamică susţinut ascendentă a veniturilor, numărul de angajaţi este relativ în creştere. Cred că, dacă ar fi să ne uităm cu atenţie, noi cei de la Banca Naţională, asupra viitorului mai îndepărtat, acesta este indicatorul pe care trebuie să-l privim cu atenţie, apropo şi de viitoarea evoluţie a cursului. O asemenea dinamică a veniturilor trebuie comparată - adesea o facem postfactum, că nu avem alte date şi alte posibilităţi - cu productivitatea şi vedem dacă este câmp de apreciere a cursului", a declarat şeful băncii centrale, Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a raportului asupra inflaţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
FBI crede că atacatorul din New Orleans a acţionat singur
-
Ciolacu: Aderarea completă la Schengen va impulsiona economia României
-
Republica Moldova schimbă moneda de referinţă de la dolar la euro. Maia Sandu: „Un simbol al integrării noastre economice în Uniunea Europeană”
El a arătat că BNR este preocupată să analizeze dacă există "vreun câmp" în viitor ca leul să se aprecieze faţă de euro şi ca acea apreciere să fie sustenabilă, fără a fi urmată de o depreciere, pentru că altfel ar dăuna mai degrabă, "cum am păţit în 2006-2007".
"Iarăşi salariul minim brut s-a dus bine în sus, stăm bine din punct de vedere social. Nu comentăm aspectele sociale, dar ne referim la sustenabilitate şi la corelaţia cu evoluţia viitoare a cursului. Cel puţin în opinia mea, am discutat în Consiliul de Administraţie, dar nu foarte în adâncime, această dinamică a salariului minim, de dorit în orice ţară, poate mai puţin de antreprenori pentru că le introduce un element puternic de rigiditate în businessplan-ul lor, această tendinţă trebuie avută în vedere atunci când vorbim despre evoluţia viitoare a leului", a punctat guvernatorul.
Isărescu a indicat şi consolidarea creşterii cererii de consum, care se va reflecta probabil şi într-o dinamică mai ridicată a PIB-ului în trimestrele următoare, arătând că volumul cifrei de afaceri din comerţ, înmatriculările de autoturisme arată bine, iar încrederea consumatorilor a avut o evoluţie pozitivă.
Pe parcursul întregului interval de prognoză, până în 2017, creşterea consumului individual efectiv al gospodăriilor populaţiei este anticipată a se menţine robustă, în contextul anticipat al dinamizării venitului disponibil real al gospodăriilor populaţiei şi al temperării procesului de dezintermediere din partea sectorului privat, pe fondul relaxării condiţiilor de creditare şi al evoluţiei favorabile a ratelor dobânzilor practicate de instituţiile de credit, ca urmare a propagării graduale a deciziilor recente de reducere a ratei dobânzii de politică monetară, se precizează în raportul asupra inflaţiei.
Totodată, BNR estimează că majorarea venitului disponibil real al gospodăriilor populaţiei se va realiza în condiţiile unei creşteri a productivităţii muncii şi ale măsurilor de relaxare fiscală programate.
Influenţe favorabile ar urma să provină şi de la anticipata îmbunătăţire a absorbţiei fondurilor europene, efecte favorabile asupra consumului fiind aşteptate în special din partea programelor destinate creşterii productivităţii muncii, cu impact pozitiv inclusiv asupra nivelului de ocupare şi ulterior a dinamicii salariale din sectorul privat.
În ceea ce priveşte consumul colectiv efectiv al administraţiei publice, acesta este anticipat a înregistra o dinamică pozitivă pe întregul interval de proiecţie.
"Ce ne interesează pe noi din punct de vedere al inflaţiei este deviaţia PIB-ului şi aceasta s-a micşorat faţă de prognozele noastre anterioare, cu alte cuvinte nu de aici vedem noi un pericol, dacă aceasta poate să fie numit pericol, al unei eventuale evoluţii spre zero sau chiar sub zero a preţurilor. Colegii noştri prognozează că undeva la mijlocul anului următor deficitul de cerere, pe datele din prezent, va dispărea", a mai spus Isărescu.
Guvernatorul a admis că mixul de politici trebuie să aibă în vedere acest lucru, dar nu este necesară graba.
"Nu suntem prociclici încă, în sensul că, dacă stimulăm activitatea economică prin politica monetară, suntem prociclici, pentru că avem încă deficit de cerere, n-am ajuns la acel punct", a explicat şeful BNR.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: În „România Educată” până la prostire a lui Klaus Iohannis, copilul tău e victimă. Școala la stat l-a învățat să nu știe nimic
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Isărescu: Populaţia trebuie să aibă educaţie financiară pentru a face faţă complexităţii pieţei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Din ce în ce mai mulți ruși se înrolează de partea Ucrainei. Cum poate influența asta soarta războiului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
PROSPORT.RO
Bursucu a făcut primele declarații după demisia de la Kanal D. Ce a răspuns postul turcilor când a văzut anunțul
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe