- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Isărescu: Economia are şanse mici să crească în 2011 fără majorarea investiţiilor publice efective
Şansele ca economia să crească anul viitor sunt mici dacă nu vor fi alocaţi mai mulţi bani de la buget pentru investiţii efective, nu statistice, în condiţiile în care sectorul privat îşi revine destul de greu, consideră guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.
Isărescu: Economia are şanse mici să crească în 2011 fără majorarea investiţiilor publice efective (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)
"Eu cred că preşedintele s-a referit la faptul că dacă în bugetul public nu se vor aloca mai mulţi bani sectorului de investiţii, cu alte cuvinte dacă investiţia publică efectivă, nu cea consemnată în statistici, nu va fi mai mare, şansele noastre de a avea creştere economică sunt mici pentru că sectorul neguvernamental, privat, îşi revine destul de greu", a afirmat Isărescu, după ce a fost întrebat la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică la Pro TV, despre o declaraţie a preşedintelui Traian Băsescu potrivit căreia "România este în acest moment la o margine, ori creşte, ori scade, în funcţie de adoptarea legii pensiilor, cea a salarizării, şi a bugetului de stat".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Guvernatorul băncii centrale a spus că statul ar trebui să investească în sectoare care "au capacitatea să mişte rotiţele economiei".
"Cred că într-adevăr infrastructura rutieră şi în general cea de transporturi, fiind mult rămasă în urmă, are nevoie de mai multe alocări guvernamentale. Mai trebuie să facem ceva: avem investiţii potenţiale masive în aceste fonduri europene, multe dintre ele nu au plecat la drum datorită faptului că au nevoie de o anumită cofinanţare, deci iarăşi de alocări de bani în cadrul bugetului. Cred că şi acolo putem să gândim investiţii mai mari", a arătatIsărescu.
El crede că dacă Executivul alocă mai mulţi bani pentru investiţii de la începutul anului viitor, atunci starea economiei se va îmbunătăţi substanial.
"Trebuie să continue reformele structurale pentru că a elibera fonduri destinate consumului în bugetul de stat. (...) Vedeţi cât de greu se întâmplă acest lucru. Fie că încercăm să eliberăm prin reducere de personal, care în esenţă nu ar trebui să fie reduceri de personal, ci raţionalizări, eficientizări, procesul nu este simplu, este dificil, apar rezistenţe, apar puncte de vedere diferite. Dacă vorbim de reduceri de venituri şi aici discuţiile sunt aproape fără sfârşit. Deci reformele structurale, o denumire într-adevăr generică, trebuie să continue, chiar să fie accelerate", a continuat oficialul BNR.
Isărescu a afirmat, vineri, că economia ar putea avansa anul viitor chiar cu mai mult de 1,5%.
"Da, putem să discutăm de ce prognozele s-au dovedit optimiste. Dar avem de data asta mai mult decât încrederea, probabilitatea calculată, ca începând din iarna 2010 - 2011, creşterea economică pe o bază spunem noi corectată, relativ sănătoasă, se va instaura în România", a spus Isărescu, la Pro TV.
El a reiterat că revenirea economică nu se va simţi imediat la nivelul populaţiei, aşa cum şi scăderea nivelului de trai a devenit mai evidentă începând cu vara anului trecut şi "doare foarte tare" în prezent.
"Părerea mea este că durerea va continua şi în anul viitor pentru că pe de o parte creşterea economică, cel puţin noi nu o vedem a fi suficient de solidă ca să aducă după ea şi creşterea nivelului de trai, iar al doilea argument, luat din experinţa altor ţări, (...) este că durează un an, un an şi jumătate, din momentul relansării până în momentul în care se simte în nivelul de trai al populaţiei. Deci s-ar putea ca efectele sociale să persiste chiar la nivelul întregului an 2011", apreciază Isărescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO