- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Isărescu: Economia merge încă bine, deşi se fac unele corecţii
Economia merge încă bine, deşi se fac unele corecţii, care nu trebuie să fie însă motive de panică, a declarat, sâmbătă, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Isărescu: Economia merge încă bine, deşi se fac unele corecţii
El a afirmat, la Realitate TV, că precizarea ''încă bine'' vine pe fondul turbulenţelor înregistrate pe pieţele financiare internaþionale.
Şeful băncii centrale a arătat că situaţia este sub control, inclusiv nivelul inflaţiei.
Isărescu a arătat că economia României tinde să fie supraexpusă, făcând această afirmaţie în contextul unui deficit înalt de cont curent.
România a intrat în perioada de turbulenţe de pe pieţele internaţionale cu un nivel ridicat al deficitului de cont curent, iar schimbările în politicile economice vor putea fi resimţite doar peste o anumită perioadă de timp, a explicat guvernatorul BNR
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
El a apreciat că deficitul de cont curent nu va putea fi redus de la 14% din PIB la 6% din PIB într-o perioadã scurtă de timp, acest lucru fiind, de altfel, de nedorit.
Deficitul ar trebui oprit, însă, la nivelul actual, pentru ca apoi, pe parcursul mai multor ani, să coboare la aproximativ 10% din PIB.
Economia a urcat în primul semestru al acestui an, faţă de perioada similară din 2006, cu 5,8% în termeni reali, faţă de 7,4% în perioada similară din 2006.
După primele nouă luni, inflaţia a ajuns la 6,03%, pentru ca în luna octombrie să se situeze la 6,84%. Creşterea medie a preţurilor a fost, în intervalul ianuarie-septembrie, de 0,4% pe lună, faţă de 0,3% pe lună în perioada similară din 2006.
În ceea ce priveşte investiţiile străine directe, acestea se situau la finele lunii septembrie la 5,01 miliarde de euro, faţă de 4,05 miliarde euro la sfârşitul lunii august.
Investiţiile străine directe atrase anul trecut de România s-au ridicat la nivelul record de 9,05 miliarde euro - inclusiv privatizarea Băncii Comerciale Române -, în creştere cu 74% faţă de 2005.
În perioada ianuarie-septembrie, investiţiile străine au acoperit deficitul de cont curent din ianuarie-septembrie în proporţie de 42,5%.
Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat, în primele nouă luni, un deficit de 11,8 miliarde euro, în creştere cu 76% faţă de perioada similară a anului trecut, cu o dinamică în scădere comparativ cu rezultatul din primele opt luni.
Deficitul de cont curent s-a ridicat anul trecut la 10,3% din PIB, iar pentru 2007 estimarea Comisiei Naţionale de Prognoză indică o pondere de 13,4% din PIB.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO