Isărescu: Euro nu va fi adoptat în 2014, dacă inflaţia nu scade

Adoptarea monedei europene în 2014 ar putea să nu fie realizată, în cazul în care inflaţia nu scade un nivel sustenabil în 2008 şi 2009, a declarat, marţi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

Urmărește
3 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Euro nu va fi adoptat în 2014, dacă inflaţia nu scade

Isărescu: Euro nu va fi adoptat în 2014, dacă inflaţia nu scade (Sursa: Mediafax Foto)

"Dacă inflaţia nu scade în mod sustenabil în 2008 şi 2009, mă tem că adoptarea euro în 2014 nu va fi realizată", a afirmat şeful băncii centrale.

El a arătat că experienţa actuală, cu reinflamarea inflaţiei şi deprecierea leului, demonstrează că reducerea ratei inflaţiei în lipsa îmbunătăţirii celorlalţi indicatori este contraproductivă.

"Ne-am învăţat minte că a duce inflaţia în jos cu măsuri nesustenabile nu este un beneficiu. Dacă nu vom putea să aducem inflaţia în intervalul stabilit, dar în mod sustenabil, planul B este să strângi alte politici şi să laşi economia să corecteze cu măsuri mai dure", a adăugat Isărescu.

Oficialul băncii centrale a explicat că anticipaţiile inflaţioniste, la fel ca şi cele privind cursul de schimb, s-au modificat, ceea ce demonstrează că a acţiona pe o singură pedală poate să se întoarcă tocmai împotriva scopului propus. El a exemplificat prin nivelul mare al deficitului de cont curent şi persistenţa unei cereri agregate mult prea ridicate.

"Dacă vezi că altcineva nu le face (reducerea celorlalte dezechilibre - n.r.) şi se întorc împotriva inflaţiei, nu poţi să stai şi să priveşti. Mesajul meu e că trebuie ridicată presiunea de pe politica monetară, în principal în ceea ce înseamnă deficitul de cont curent", a spus Isărescu.

În aceste condiţii, Isărescu afirmă că ar fi benefică şi o rectificare în jos de numai 0,2 puncte procentuale din PIB a deficitului bugetar programat pentru acest an, pentru că în acest moment şi mesajul contează.

Guvernatorul BNR a mai punctat şi că reducerea inflaţiei nu este suficientă pentru a convinge autorităţile Uniunii Europene şi ale Băncii Centrale Europene că România este pregătită să intre în zona euro.

"Înainte cu doi ani de a intra în cei doi ani de ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n.r.), mai sunt necesari doi ani pentru a demonstra că eşti stabil, să convingi. Dacă în 2010 nu avem o inflaţie joasă, redusă concomitent cu echilibrarea celorlalţi indicatori, cei de la BCE şi UE te vor întreba dacă ai ajuns la o inflaţie mică pe un deficit mare de cont curent şi un leu supraapreciat", a explicat Isărescu.

Astfel, ţinta de adoptare a euro ar putea fi compromisă, întrucât în 2010 şi 2011 ar fi necesare măsuri dure de corecţie.

Rata anuală a inflaţiei s-a situat la 7,26% în luna ianuarie, maximul ultimului an şi jumătate.

În cel mai recent asupra inflaţiei, publicat la începutul lunii februarie, Banca Naţională a României a revizuit în creştere, cu 1,6 puncte procentuale, prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 4,3% la 5,9%, şi estimează pentru decembrie 2009 o inflaţie anuală de 3,9%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici