Isărescu: Excesul de lichiditate este concentrat la 4-5 bănci, reticente în a da fonduri altor bănci

Excesul de lichiditate de pe piaţa monetară este concentrat la 4-5 bănci, care sunt reticente în a da fonduri altor instituţii de credit, dar această situaţie se va rezolva în timp, a declarat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Urmărește
47 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Excesul de lichiditate este concentrat la 4-5 bănci, reticente în a da fonduri altor bănci

Isărescu: Excesul de lichiditate este concentrat la 4-5 bănci, reticente în a da fonduri altor bănci (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Situaţia de pe piaţa monetară se va îmbunătăţi, în sensul că lichiditatea pe care băncile o au în prezent într-un relativ exces va fi utilizată. Să ştiţi că (excesul de lichiditate - n.r.) nu apare la nivelul tuturor băncilor şi mai reflectă o altă disfuncţionalitate, că băncile între ele sunt reticente. Acest nivel de lichiditate este concentrat cam la 4-5 bănci. Probabil că au avut rezerve în a extinde excesul lor de lichiditate către băncile care aveau relativ deficit. Credem că acest lucru se va rezolva în timp", a spus Isărescu, în cadrul unei conferinţe organizată pentru prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

El a menţionat că dobânzile se vor consolida în jurul dobânzii de politică monetară, "probabil mai jos".

"Vom îmbunătăţi accesul băncilor la lichiditate, inclusiv prin operaţiuni de refinanţare ale BNR. Suntem deocamdată în poziţia de debitor, aşa cu sume mici, dar pe măsură ce băncile vor relua creditarea, această poziţie se va disipa", a spus Isărescu.

Băncile au plasat anul trecut la BNR în cadrul facilităţii de depozite pe o zi 387,29 miliarde de lei, de aproape şapte ori mai mult decât în 2009, ceea ce indică un excedent de lichiditate mediu zilnic de 1,06 miliarde de lei.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis, săptămâna trecută, să menţină dobânda de politică monetară la minimul istoric de 6,25%, pentru a şasea şedinţă consecutivă, precum şi ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută la 15% şi, respectiv, 25%.

Banca centrală nu a mai modificat dobânda de politică monetară de pe 4 mai 2010 şi nivelul rezervelor minime obligatorii din noiembrie 2009, când a decis reducerea nivelului ratei aplicabile pasivelor în valută, cu scadenţe reziduale de sub doi ani, ale instituţiilor de credit, de la 30% la 25%.

Rezervele valutare ale BNR au crescut în ianuarie cu 257 milioane de euro la 32,68 miliarde euro, în contextul virării unei tranşe de circa 900 de milioane de euro de către FMI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici