Isărescu îndeamnă oamenii de afaceri arabi să investească în infrastructura şi turismul din România

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a îndemnat investitorii din zona Golfului să se orienteze către investiţii în infrastructură, inclusiv către portul Constanţa, care reprezintă "o poartă de intrare în Europa foarte eficientă", dar şi spre agricultură, energie şi turism.

Urmărește
85 afișări
Imaginea articolului Isărescu îndeamnă oamenii de afaceri arabi să investească în infrastructura şi turismul din România

Isărescu îndeamnă oamenii de afaceri arabi să investească în infrastructura şi turismul din România (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

"În România sunt mult mai multe oportunităţi de investiţii decât ne putem noi imagina. Le putem vedea - ca să îl citez pe preşedinte - din elicopter, dar şi din cifre. Potenţialul ţării este semnificativ şi de ce are nevoie această ţară? În primul rând cred că nu de bani, ci de antreprenori, de proiecte viabile şi de oameni capabili să le ducă la bun sfârşit. Suntem o ţară cu multe proiecte neterminate, acesta este adevărul", a spus Isărescu, la Forumul Consiliul de Cooperare al Golfului - România - Bucureşti: Oportunităţi de Afaceri în Europa Centrală şi de Sud cu îndemnul "Să accedem împreună pe drumul spre bunăstarea ţărilor".

El a reamintit că în prezent există 40.000 de proiecte bugetare de investiţii neterminate, ceea ce explică de ce România are scădere economică şi inflaţie ridicată. Guvernatorul a mai arătat că deşi sunt alocate fonduri destul de mari de la buget pentru investiţii, rezultatele acestora nu sunt resimţite pentru că banii nu sunt utilizaţi eficient.

Isărescu a sugerat investitorilor din Golf să investească în infrastructură, nu numai în cea rutieră, ci şi în cea navală.

"De exemplu portul Constanţa cred că reprezintă un interes, o poartă de intrare în Europa extrem de eficientă. Dunărea este o cale de navigaţie care te duce până în centrul Europei", a spus guvernatorul băncii centrale.

Totodată, el a mai arătat investitorilor că pot investi în turism, dar că evoluţia acestui sector depinde de îmbunătăţirea infrastructurii de transporturi, dar şi în agricultură.

"În privinţa agriculturii, nu măr refer doar la toate aceste prognoze privind deterioarea situaţiei pe plan internaţional, ci şi la potenţialul nefolosit: terenuri, tradiţie, forţa de muncă, dar şi fonduri europene. Pentru multe din acestea (fonduri UE - n.r.) există încă un cerc vicios: nu pot fi folosite pentru că băncile sunt reticente în a le finanţa", a explicat Isărescu.

Oficialul BNR a menţionat că în agricultură finanţarea pare la fel de importantă ca antreprenorii.

El consideră că legislaţia în domeniul agriculturii trebuie îmbunătăţită, pentru că descurajează formarea de ferme eficiente, iar investitorii şi băncile vor avea "mari reţineri" să finanţeze proprietăţi mici.

Totodată, guvernatorul băncii centrale a arătat investitorilor că România are o tradiţie îndelungată în domeniul energiei, fiind printre primele state care au explorat şi exploatat ţiţeiul, pe când acesta era utilizat mai ales pentru ungerea roţilor la vagoane.

"Aici avem o tradiţie îndelungată şi cred că ea poate fi folosită cu succes. Sunt şi domeniile de energie noi, unde ştiu că ţările din Golf au dovedit un inters deosebit", a încheiat Isărescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici