- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (07.04.2011, 12:34)
- Ovidiu Tempea - Mediafax , Ovidiu Tempea - Mediafax ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Isărescu: Inflaţia din ultimii doi ani e de natură fiscală, riscul unor astfel de presiuni continuă
Inflaţia din ultimii doi ani este de natură fiscală şi există riscul să continue presiuni de acest fel atât timp cât raportul dintre contribuabili şi beneficiari de asistenţă socială este profund dezechilibrat, a declarat pentru MEDIAFAX guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Urmărește
94 afișări
Isărescu: Inflaţia din ultimii doi ani e de natură fiscală, riscul unor astfel de presiuni continuă (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
"Inflaţia în România din ultimii doi ani, trebuie să realizăm acest lucru, este de natură fiscală şi atâta vreme cât raportul acesta dintre contribuabili şi beneficiari de asistenţă socială este profund dezechilibrat, riscăm să avem presiuni de acest fel. Deci există o vulnerabilitate care oricând se poate deteriora, cu atât mai mult cu cât vrem să combatem inflaţia la efect, nu la cauză. Cauza nu este majorarea TVA, ca atare, ci nevoia de a plăti, în lipsa acoperirii din contribuţii sociale, de a plăti asistenţă socială din altă resursă, din alt impozit. (…) Dar, de fapt, boala rămâne: în loc să luăm bani de acolo, o să luăm din altă parte", a spus Isărescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Lasconi: USR îşi asumă guvernarea, dar o guvernare onestă, cu reforme
-
George Simion a anunţat propunerea AUR pentru funcţia de premier. Cine este Petrişor Peiu
-
Marea Britanie ia în considerare trimiterea de trupe în Ucraina pentru a-i instrui pe soldaţii ucraineni
El a menţionat că originea dezechilibrului nu este politica fiscală, în condiţiile în care n-a fost găsită altă soluţie decât creşterea impozitării pentru a rezolva deficitul major între numărul mic de contribuabili şi numărul mare de beneficiari.
"Ajustarea se putea face prin reduceri de personal bugetar, mult mai importante, nu naturale, prin dimensionarea cheltuielilor sociale în limita disponibilităţilor din bugetele sociale şi fără majorări de impozite, care au adâncit recesiunea. Acesta a fost programul iniţial. Dar, treptat, pentru că nu a existat înţelegere politică a situaţiei, a fost reacţie socială să-i spunem destul de puternică - nicăieri în lume asemenea măsuri nu se iau uşor - şi, dacă vreţi să îmi pun presa în cap, şi nicio înţelegere mediatică, că am devenit toţi mari iubitori de asistenţă socială", a afirmat guvernatorul băncii centrale.
El a spus că inflaţia a fost generată, în proporţie de două treimi din accize la tutun, la produse petroliere, din TVA şi alte forme de impozitare suplimentară care s-au dus în plăţi de salarii bugetare, în cheltuieli sociale, pensii, etc..
Rata inflaţiei s-a plasat la 7,96% anul trecut, după ce preţurile au urcat cu 0,5% în decembrie, iar avansul a fost aproape dublu faţă de nivelul raportat în 2009, în special din cauza majorării TVA şi a scumpirilor la anumite alimente, combustibili, tutun şi servicii.
Astfel, BNR a ratat pentru al patrulea an consecutiv ţinta de inflaţie, stabilită la 3,5% plus/minus un punct procentual.
Rata anuală a inflaţiei a fost de 4,74% în 2009, când intervalul ţintit a fost tot de 2,5-4,5%. La finalul anului 2009, accizele la tutun au fost majorate, ceea ce a avut un impact asupra ratei anuale a inflaţiei de 1,8 puncte procentuale, potrivit estimărilor băncii centrale.
Citește pe alephnews.ro: Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage din coaliție și va vota un guvern de dreapta: „Nu fugim de responsabilitate”
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: Isărescu: Dezechilibrul contribuabili-beneficiari şi infrastructura, marile probleme ale României
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
George Simion reacționează după retragerea PSD de la negocieri: „AUR este gata să îşi asume guvernarea”
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Andreea Antochi, o tânără de 30 de ani, a murit în Secția de Obstetrică cu fiul pe care îl purta în pântece 😢
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:26
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1030. Zelenski susţine unitatea pentru o "pace dreaptă" în cadrul întâlnirii cu oficialii UE la Bruxelles / O uzină chimică din Rusia a fost atacată în regiunea Rostov / Putin propune să „experimenteze” apărarea aeriană occidentală prin lansarea Oreshnik asupra Kievului
-
astăzi, 19:00
Ministrul Cercetării a recepţionat cloud-ul guvernamental, o investiţie de 100 de milioane de euro