Isărescu: Întărirea politicii monetare din 2005-2006 nu a fost benefică

Întărirea politicii monetare din perioada 2005-2006 nu a fost benefică pentru evoluţia ulterioară a preţurilor, pentru că a dus la aprecierea nesustenabilă a monedei naţionale şi la explozia creditului în valută, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Urmărește
645 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Întărirea politicii monetare din 2005-2006 nu a fost benefică

Isărescu: Întărirea politicii monetare din 2005-2006 nu a fost benefică (Imagine: Mircea Roşca/Mediafax Foto)

"Cu cât întăream mai mult politica monetară, pentru că acest al doilea canal era expansiv (creditul în valută) şi trebuia să contrabalansăm, cu atât atrăgeam capitaluri speculative şi întăream leul. Funcţionează simpla teorie de întărire a politicii monetare? A ieşit ceva bun? Nu, a ieşit ceva relativ rău", a explicat Isărescu, la începutul unui seminar privind politica monetară.

Şeful băncii centrale spune că prin acest mecanism s-a creat o vulnerabilitate prin aprecierea excesivă a cursului de schimb şi umflarea "balonului" creditului valutar, în "capcana" căruia au intrat tot mai mulţi.

Prezentarea guvernatorului BNR s-a concentrat pe ideea că inflaţia este un fenomen monetar, dar teoria cantitativă nu-şi găseşte corespondent în realităţile economice decât pe termen lung, relaţia pe termen mediu şi scurt fiind mult mai complexă.

Isărescu l-a citat pe Henry Wallich (fost membru al FED), arătând că "într-adevăr inflaţia este mereu în lume un fenomen monetar, dar a spune că inflaţia este numai un fenomen monetar este echivalent cu a spune că împuşcarea unui om este numai un fenomen de balistică".

"Nu este doar o tautologie, dar duce şi la adormirea spiritului", a adăugat guvernatorul BNR.

Isărescu a pus accent şi pe ceea ce reprezintă încrederea populaţiei în monedă, înclinaţia către economisire şi consum, din care derivă în mare parte şi viteza de circulaţie, şi ciclurile economice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici