Isărescu: Investiţiile vor fi în continuare marea problemă a creşterii economice. Vorbim de miliarde

Investiţiile vor rămâne în continuare marea problemă a creşterii economice, în condiţiile scăderii apetitului străinilor, a unei burse limitate şi a unei structuri economice în care stimularea consumului duce doar la majorarea importurilor, apreciază guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Urmărește
332 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Investiţiile vor fi  în continuare marea problemă a creşterii economice. Vorbim de miliarde

Isărescu: Investiţiile vor fi în continuare marea problemă a creşterii economice. Vorbim de miliarde (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Investiţiile în continuare vor fi marea problemă a creşterii economice(...) Având în vedere volatilitatea pieţelor, o sursă relativ sigură de investiţii sunt fondurile europene (...) O temă de dezbatere: mai putem spera la investiţii mari de capital? Vorbim de ordinul miliardelor. Nu vorbim de 10-20-40-100 de milioane. Bursa noastră este cum este. Având în vedere proximitatea greografică nu cred că putem atrage investiţii de portofoliu importante. Nici în trecut n-am atras", a afirmat Isărescu.

Anul trecut, investiţiile străine directe au scăzut cu 13,6% faţă de nivelul din 2010, la 1,917 miliarde euro, ajungând astfel la minimul ultimilor nouă ani. După patru luni, investiţiile străine au totalizat 446 milioane euro, în scădere faţă de la 490 milioane euro din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Şeful băncii centrale crede că în condiţiile actuale nici stimularea consumului nu este o soluţie, pentru că România nu are capacităţi de producţie care să răspundă mai bine noilor nevoi decât importurile.

"Stimularea consumului, asta ar fi soluţia, spune lumea. Aţi omorât consumul.....Ca să stimulezi consumul înseamnă să ai capacităţi de producţie (...) În media s-a simţit cel mai tare. A picat consumul a picat advertisingul. Cei din turism, s-au tăiat veniturile ... Este şi o provocare, aşa cum văd structura economiei actuale duce inevitabil la importuri mai mari şi deteriorarea deficitului de cont curent", a adăugat Isărescu.

Cred că există o supracapacitate de producţie în toate ţările emergente, care va exploda în perioada următoare.

Atunci când se referă la capacităţile de producţie, Isărescu este de partea celor care se aşteaptă la a treia revoluţie industrială, "care vorbeşte de o turnură dramatică pe care lumea o va suferi".

"Manufactura bazată pe computer. Lumea începe să-şi facă maşina pe comandă, nu mai fac stocuri. Vom reveni spre pieţe, mesaj extraordinar. Costumele încep şi ele să fie făcute de un croitor electronc şi nu în serie de genul linia lui Ford", spune oficialul BNR.

În acest context, Isărescu vede o supracapacitate de producţie, mai ales în ţările emergente, dând ca exemplu industria auto, unde se estimează capacităţi excedentare de 40%.

El crede că odată cu schimbarea comportamentului de consum şi întoarcerea către pieţe aceste supracapacităţi vor exploda, ceea ce înseamnă că nici decidenţii nu ar trebui să mai mizeze foarte mult pe investiţii productive.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici