- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (04.03.2013, 13:11)
- Ovidiu Tempea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Isărescu invită ministrul Justiţiei la BNR pentru a discuta clauzele abuzive din contractele bancare
Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a fost inivitată marţi la sediul BNR, unde guvernatorul băncii centrale va găzdui un seminar pe tema consecinţelor juridice ale modificărilor aduse la Legea 193/2000, care ar putea obliga băncile să renunţe exhaustiv la caluzele abuzive din contractele de credit.
Urmărește
492 afișări
Isărescu invită ministrul Justiţiei la BNR pentru a discuta clauzele abuzive din contractele bancare (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)
BNR organizează marţi colocviul "Consecinţe juridice generate de intrarea în vigoarea a modificărilor Legii nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori", eveniment inclus în seria de manifestări Colocviile juridice al BNR, ediţia a IX-a, iar în discuţiile vor fi deschise de guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, urmat de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Deputat PSD: Propunem zero impozit pe venit pentru tinerii sub 26 de ani
-
Alegeri SUA 2024. Ce plan au democraţii dacă Donald Trump îşi va declara prematur victoria
-
Noi percheziţii în R. Moldova: Gruparea „ŞOR” oferă oamenilor bani pentru a-l vota pe Stoianoglo
Guvernul a decis, în luna ianuarie, să amâne până la jumătatea anului introducerea în legislaţie a unei prevederi din noul cod de procedură civilă, care ar permite asociaţiilor de consumatori şi ANPC să ceară în instanţă anularea din toate contractele unei bănci a unor clauze considerate abuzive.
Amânarea a intervenit la solicitarea expresă a misiunii Fondului Monetar Internaţional, care a motivat că nu există un studiu de impact asupra sistemului bancar. O astfel de condiţionalitate a mai fost introdusă în scrisorile de intenţie din anul 2010, când experţii internaţionali au cerut modificarea OUG 50/2010, care obliga băncile la transparentizarea costurilor din contractele de creditare.
În ambele situaţii, BNR s-a opus iniţiativelor legislative şi a făcut lobby pe lângă Guvern şi FMI pentru a nu valida acte normative care ar aduce pierderi în sistemul bancar, motivând că ar putea fi pusă în pericol stabilitatea financiară.
În cazul de faţă, articolul amânat prelua de fapt o prevedere dintr-o directivă europeană, care ar fi trebuit introdusă de mai multă vreme în legislaţia naţională.
Programul anunţat de BNR sugerează o dezbatere într-un singur sens, în apărarea băncilor, întrucât lectorii invitaţi fac parte din sistemul bancar sau din organizaţii care lucrează pentru sistemul bancar.
Pe desfăşurătorul colocviului figurează ca lectori, pe lângă reprezentanţii BNR, Şerban Toader, senior partner, KPMG (auditor pentru mai multe bănci, inclusiv Volksbank România, instituţia de credit cu cele mai multe procese pe rol), Ionuţ Şerban, avocat asociat, Ţuca Zbârcea & Asociaţii (reprezentant al Băncii Comerciale Române în procese cu clienţii nemulţumiţi), Anca Danilescu, avocat asociat, Zamfirescu Racoţi Predoiu (societatea a avut de-a lungul timpului printre clienţi cel puţin zece instituţii de credit şi BNR şi recent a preluat două procese în care reprezintă Volksbank), Alina-Mirela Dincă, director adjunct, Direcţia juridică din Credit EuropeBank, Alexandru Berea, director Direcţia juridică din Banca Comercială Română şi, ca ultim vorbitor, Mihail Meiu, director al Direcţiei Armonizare Europeană, Strategii, Asociaţii şi Juridic, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.
De altfel, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, a anunţat recent, tot la un seminar organizat la BNR, că băncile vor accepta să schimbe clauzele din toate contractele numai dacă procesul a fost intentat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), nu şi de asociaţiile de consumatori.
Mai mult, băncile solicită ca în cazul proceselor privind caluzele abuzive să se permită o derogare astfel încât ultima instanţă să fie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi nu Curţile de Apel, aşa cum predeve actualul Cod Civil.
Citește pe alephnews.ro: Statele Unite își întăresc prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe