Isărescu: Mai avem gloanţe, uitaţi-vă că rezervele minime obligatorii şi dobânda sunt mari faţă de Polonia, Cehia sau Ungaria

Banca centrală are spaţiu de relaxare a politicii monetare, având în vedere nivelul încă ridicat al ratelor rezervelor minime obligatorii şi rata dobânzii de politică monetară, dar deciziile vor viza preponderent contextul economic intern, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Urmărește
392 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Mai avem gloanţe, uitaţi-vă că rezervele minime obligatorii şi dobânda sunt mari faţă de Polonia, Cehia sau Ungaria

Isărescu: Mai avem gloanţe, uitaţi-vă că rezervele minime obligatorii şi dobânda sunt mari faţă de Polonia, Cehia sau Ungaria (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Mai avem gloanţe, dacă vă uitaţi numai la RMO unde suntem foarte sus. Şi rata dobânzii este foarte sus (...) Bineînţeles că nu ceea ce se întâmplă în Polonia şi Ungaria ne face să luăm o decizie, ne uităm la economia reală (...) Dacă apar diferenţiale mari de dobândă, normal că stimulează intrările de capital. Cu alte cuvinte, uitaţi-vă cât sunt RMO în Polonia, Ungaria, Cehia şi uitaţi-vă la noi", a afirmat Isărescu la conferinţa privind deciziile de politică monetară.

El a explicat că intrări sau ieşiri de 3-4-5 miliarde de euro, valori mici la nivel internaţional, pot avea însă impact asupra economiei româneşti.

Şeful băncii centrale a arătat, însă, că anul trecut România a achitat uşor 5-6 miliarde de euro din datoriile pe care le avea, "chiar s-a trecut şi în banal".

"Am asigurat şi stabilitatea financiară, în condiţiile în care a fost un necaz micuţ, cu băncile cipriote, care putea însă să aprindă o scânteie (...) Vrem să menţinem şi stabilitatea preţurilor şi cea financiară şi să contribuim şi noi cu politica monetară la o creştere economic sustenabilă şi de durată. Stabilitatea nu o facem de dragul stabilităţii, ci de a contribui la o creştere sustenabilă, care asigură la rândul ei stabilitatea financiară (...) Le creştere economic sănătoasă suntem parteneri", a completat Isărescu.

În opinia guvernatorului BNR, riscurile asociate inflaţiei provin în principal din volatilitatea fluxurilor de capital extern, pe fondul dezintermedierii transfrontaliere din sector bancar şi volatilităţii sentimentului investitorilor, influenţat preponderant de deciziile marilor bănci centrale.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis miercuri să reducă rata dobânzii de politică monetară de la 4% la 3,75% pe an, un nou minim istoric, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% şi ratele rezervelor minime obligatorii la valută de la 20% la 18%.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici