Isărescu: Majorarea TVA putea fi evitată. A pus presiune mare pe mediul de afaceri

Majorarea TVA de la 19% la 24% putea fi evitată şi a pus presiune mare pe mediul de afaceri, în timp ce reducerea fondului de salarii din sectorul bugetar are cele mai bune efecte pe termen lung, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Urmărește
46 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Majorarea TVA putea fi evitată. A pus presiune mare pe mediul de afaceri

Isărescu: Majorarea TVA putea fi evitată. A pus presiune mare pe mediul de afaceri (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

"Majorarea TVA putea să fie evitată din punctul nostru de vedere, financiar. Ea a fost cea mai periculoasă. Sper că am trecut cu - nu spun succes, că nu poţi să vorbeşti de succes în asemenea situaţii dificile - dar cu o anumită rezonabilitate despre consecinţele ei. Majorarea TVA putea să aibă consecinţe mult mai serioase din punct de vedere al finanţării bugetului, al finanţării economiei în general", a afirmat Isărescu, la TVR 1.

El a arătat că majorarea TVA are consecinţe nu numai asupra preţurilor, dar, în plan secundar, şi asupra dobânzilor.

"În primele 3-4 luni după majorarea TVA aţi observat pe de o parte dificultăţi în finanţarea bugetului, iar pe de altă parte tendinţe clare de creştere a dobânzilor, nu numai pentru titlurile de stat, ci pe piaţa monetară. Cred că majorarea TVA a fost din punct de vedere financiar măsura cea mai riscantă pentru că a pus sub o mare presiune mediul de afaceri", a explicat guvernatorul băncii centrale.

Pe de altă parte, Isărescu consideră că, din punct de vedere al consecinţelor pe termen lung, "aşezarea" fondului de salarii pentru bugetari în limitele pe care le poate duce bugetul şi economia este măsura cu efectele cele mai bune.

"Această exuberanţă dinainte şi imediat după intrarea în Uniunea Europeană a dus la sloganul că dacă am intrat în UE trebuie să trăim ca în UE, slogan complet fals şi periculos. Prin 2005, suma cheltuielilor pentru salarii din bugetul României era in jur de 5% , iar în anul 2009 ajunsese la 9%, cu tendinţa de a se duce la 10%, deci un nivel total nesustenabil. (...) Chiar într-o ţară europeană dezvoltată, care îşi permite acest lucru şi care nu trebuie să aloce din buget prea mult pentru investiţii întrucât este mai stabilizată, nu are aceleaşi nevoi ca noi, 9-10% este prea mult", a continuat Isărescu.

Şeful băncii centrale a spus că trebuie avut în vedere că România nu poate avea venituri bugetare mai mari de 32-33% din PIB.

Isărescu consideră că România nu mai este în situaţia să ia măsuri de corecţie, însă în niciun caz nu trebuie să sară imediat în zona cealaltă, a exuberanţei, ci, dimpotrivă, să se menţină pe o linie extrem de prudentă şi să dovedească consecvenţă.

El a reiterat că autorităţile intenţionează să continue acordurile cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale pentru a duce reformele într-o nouă etapă.

Guvernul a decis să majoreze TVA de la 1 iulie 2010, de la 19% la 24%, pentru reducerea deficitului bugetar, după ce Curtea Constituţională a decis că măsura dorită iniţial, de scădere a pensiilor cu 15%, este neconstituţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici