Isărescu: Nu poţi să dai preţurile în jos dacă nu ai un sistem bancar relativ solid
„Ne-a preocupat (stabilitatea financiară – n.r.) înainte de a deveni o chestiune internaţională, pentru că am avut necazurile noastre aici. Din ’98 – ’99 ne-am dat seama că nu poţi să dai preţurile în jos dacă nu ai un sistem bancar relativ solid. Am văzut problemele, în natura lor, pe viu”, a spus Isărescu, în cadrul colocviului cu tema „Instrumente de plată”, organizat de BNR.
El a reiterat că în prezent se înfiripă ideea unui obiectiv secundar al băncilor centrale din Europa şi al BCE care ar trebui urmărit pe lângă stabilitatea preţurilor, respectiv stabilitatea financiară.
„Dezbaterea este în prezent dacă o bancă centrală cu două obiective poate să funcţioneze în mod eficient. (…) S-a ajuns la o concluzie, acceptată şi în Europa, că stabilitatea preţurilor nu are ca dividend obligatoriu, poate să îl aibă, dar nu este o condiţie suficientă, stabilitatea financiară. Şi criza actuală pare să dovedească cu prioritate că acest lucru este adevărat. Poţi să ai stabilitatea preţurilor, dar nu în mod inevitabil să ai şi stabilitate financiară”, a continuat guvernatorul BNR.
Isărescu apreciză că nu există instituţie care să aibă mai multă expertiză în ceea ce priveşte stabilitatea financiară, o corelaţie între sistemul financiar şi economia reală, decât banca centrală.
„Nu poate fi negat acest argument. (…) Adăugarea la stabilitatea preţurilor şi a stabilităţii financiare cred că nu mai poate fi neglijată în dezbatarea publică. (…) Lumea este în schimbare şi s-ar putea să ne schimbăm şi noi cu ea. (…) Credem că, fără a fi complementate şi a se îmbina într-o armonie superbă, cele două obiective – stabilitatea preţurilor şi cea financiară – nu sunt incompatibile, însă nici perfect compatibile şi îmbinarea lor este greoaie”, a concluzionat Isărescu.
BNR a revizuit prognoza de inflaţie pentru 2011, de la 2,8% la 3,1%, după ce a majorat estimarea pentru acest an, de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a majorării TVA.
Guvernul a decis la finele lunii iunie să crească TVA de la 19% la 24%, după ce Curtea Constituţională a stopat tăierea pensiilor cu 15%.