Isărescu: Nu putem să monetizăm datoria publică, precum în SUA

Banca Naţională a României nu va putea monetiza datoria publică aşa cum se întâmplă în SUA, iar dacă băncile ajung la un grad prea mare de expunere va fi o problemă pentru finanţarea deficitului bugetar, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Urmărește
24 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Nu putem să monetizăm datoria publică, precum în SUA

Isărescu: Nu putem să monetizăm datoria publică, precum în SUA

"Noi nu putem să monetizăm datoria publică precum în SUA (...). Până să ajungă la inflaţie, finanţarea deficitului trece prin bănci. Dacă băncile ajung la un grad de expunere după care consideră că nu mai pot împrumuta statul, atunci finanţarea deficitului bugetar va deveni o problemă, să spunem tehnică. Limita fizică de a face un deficit bugetar înalt este destul de acută", a spus Isărescu la Forumul Financiar 2010 organizat de Forum Invest.

El a explicat că expunerea băncilor, inclusiv prin includerea eurobondurilor româneşti cumpărate de băncile mamă, a crescut de la 3,5% spre 15%.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat săptămâna trecută că datoria publică va creşte până la finele anului viitor la aproximativ 40% din PIB, iar fără măsurile suplimentare convenite cu FMI ar fi depăşit, în 2011, 50% din PIB, de la circa 30% în prezent.

El a explicat că pe deficitul de 6,8% din PIB convenit cu FMI statul trebuie să împrumute bani noi, fără rostogolirea obligaţiilor curente angajate, de 7,5-8 miliarde euro, ceea ce va urca datoria publică la 36-37% din PIB anul acesta şi la 40% anul viitor.

Autorităţile s-au angajat în negocierile cu FMI să reducă cheltuielile publice, pentru a se încadra într-un deficit de 6,8%, astfel încât salariile din sectorul bugetar ar urma să scadă cu 25%, iar pensiile cu 15%.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru aproximativ 13 miliarde euro, şi a obţinut un pachet total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, de circa 20 de miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici