Isărescu: Nu sunt de partea măsurilor de îngheţare a preţurilor, chiar şi în situaţiii excepţionale

Îngheţarea preţurilor la carburanţi nu este o măsură benefică întrucât după expirarea perioadei de restricţionare efectele sunt mult mai ample, apreciază guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, arătând că o astfel de măsură ar duce la creşterea traficului de frontieră.

Urmărește
394 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Nu sunt de partea măsurilor de îngheţare a preţurilor, chiar şi în situaţiii excepţionale

Isărescu: Nu sunt de partea măsurilor de îngheţare a preţurilor, chiar şi în situaţiii excepţionale (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

"Nu sunt de partea măsurilor de îngheţare a preţurilor, chiar şi în situaţiii excepţionale, pentru că ştiu din istorie că au creat un confort pe termen scurt, dar după ce s-au încheiat fractura a fost şi mai mare. În acest condiţii nu pot să susţin o astfel de măsură", a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR afirmă că, dacă va exista o decizie la nivelul Uniunii Europene, România o va adopta, "cu reţinerile de rigoare".

"Altminteri, dacă suntem într-o uniune în care toată lumea trece graniţa, o ruptură faţă de restul pieţelor nu face altceva decât să aducă bani pentru nişte speculatori", a adăugat Isărescu.

Premierul Emil Boc a solicitat Consiliului Concurenţei să analizeze, împreună cu Departamentul pentru Afaceri Europene, dacă preţurile la carburanţi pot fi îngheţate în România în baza unei legi care prevede o astfel de măsură în cazuri excepţionale, dar care este adoptată înaintea aderării la UE.

Ulterior, directorul general executiv al OMV Petrom (SNP), Mariana Gheorghe, a declarat că legislaţia românească permite îngheţarea preţurilor, deşi nu există niciun precedent de acest gen într-o piaţă liberă, iar o astfel de măsură are caracter temporar şi consecinţe ulterioare.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, combustibilii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, după ce în 2009 preţurile au fost majorate cu 13%. De la începutul acestui an companiile petroliere au scumpit carburanţii de mai multe ori, unele sortimente depăşind pragul de şase lei/litru.

Oficialul BNR susţine că preţul combustibililor nu va mai creşte semnificativ în acest an, dar va contribui cu aproape un punct procentual la inflaţia de la sfârşitul lui 2011, estimată în prezent la 5,1%.

Principalele companii care distribuie carburanţi în România sunt OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi MOL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici