- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Isărescu: Nu vedem motive pentru care cursul valutar nu ar fi stabil în 2011
Banca Naţională a României (BNR) consideră că nu există motive pentru o instabilitate a cursului de schimb valutar în 2011, a declarat guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, arătând că leul se situează într-o zonă de "relativă stabilitate şi sustenabilitate".
Isărescu: Nu vedem motive pentru care cursul valutar nu ar fi stabil în 2011 (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)
"Nu vedem motive pentru care el nu ar fi în continuare stabil. Şi am să vă explic de ce, pe scurt", a răspuns Isărescu, întrebat la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică la Pro TV, dacă rata de schimb va fi în 2011 la fel de stabilă ca în acest an.
Guvernatorul BNR a explicat că deficitul extern "extrem de mare", de 12 - 14% din PIB în 2007 şi 2008, a fost motivul instabilităţii cursului şi deprecierii leului.
"Acest deficit s-a corectat. De doi ani avem un deficit între 4 şi 6% din PIB. Considerăm că un asemenea deficit de cont curent este sustenabil pentru România şi este şi bun. Jumătate din acest deficit este acoperit de investiţii străine, cealaltă de împrumuturi", a continuat Isărescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
El a spus că BNR consideră că leul se situează în prezent într-o zonă de "relativă stabilitate, de relativă sustenabilitate şi corespunde fundamentelor".
Totodată, Isărescu a precizat că BNR s-a opus discuţiilor privind deprecierea leului întrucât acestea fac parte din iluziile "vândute" publicului legate de soluţii rapide, ieftine, uşoare.
"De exemplu, se spune: faceţi deficite mai mari şi vom ieşi din criză! Soluţia uşoară. S-a terminat pentru România o asemenea soluţie uşoară", a adăugat oficialul băncii centrale.
El a reiterat că o creştere a deficitului bugetar nu va pune la dispoziţie fonduri suplimentare întrucât va duce la descurajarea intrărilor de capital şi la ruperea relaţiilor cu creditorii internaţionali, iar astfel vor exista cheltuieli mai mari pentru dobânzi şi, eventual, pentru acoperirea unui curs depreciat.
"Şi atunci suntem împotriva vânzării unor asemenea iluzii. Ieşirea şi relansarea economiei va depinde foarte mult de creşterea productivităţii, de încurajarea muncii, a spiritului antreprenorial şi a inovaţiei, adică de lucruri mult mai grele şi nu de soluţii de acest tip. (...) Mai suntem pândiţi şi de alte soluţii din acestea uşoare şi cred că este de datoria acestei instituţii (BNR - n.r.) să intervină în dezbaterea publică pentru că ele par să fie miraculoase şi trebuie să spunem societăţii româneşti că nu mai suntem în faţa unor soluţii rapide, miraculoase şi legate numai de o singură decizie", a explicat guvernatorul băncii centrale.
Cursul valutar a variat în acest an de la 4,2265 lei/euro în prima şedinţă la un minim de 4,0653 lei/euro atins în a doua parte a lunii martie, iar cea mai recentă rată de referinţă anunţată de BNR se plasează la 4,2931 lei/euro.
Rata de schimb a urcat până la maximul record de 4,3688 lei/euro la sfârşitul lunii iunie, după ce Guvernul a anunţat implementarea unor noi măsuri de austeritate, inclusiv reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25% şi majorarea TVA cu 5 puncte procentuale, la 24%.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO