Isărescu: Paşi mici, fără revoluţii. Niciun guvern sau ministru nu poate recâştiga singur încrederea

Niciun guvern sau ministru nu poate recâştiga singur încrederea investitorilor, la fel cum nu este pertinentă ideea unei schimbări totale, a unei noi revoluţii, soluţia pentru crearea unui cerc virtuos fiind paşii mici şi consecvenţa, afirmă guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

Urmărește
557 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Paşi mici, fără revoluţii. Niciun guvern sau ministru nu poate recâştiga singur încrederea

Mugur Isărescu (Imagine: David Nika/Mediafax Foto)

"Ieşirea publică repetată are rolul ei de a consolida o reţea de încredere şi comunicare în societatea românească. Nu apare dintr-o dată. Haideţi să fim serioşi, speranţele astea să schimbăm totul, iar să revoluţionăm, o altă revoluţie, o altă..sunt, să spunem, avânturi ale tinereţii nematurizate (...) A câştiga încrederea investitorului este o treabă grea. Câştigarea încrederii investitorilor străini nu poate s-o facă doar un guvern, un ministru, poate să se numească el oricum. Aceastea sunt mituri, bineînţeles le promovăm, nu le promovăm.... Recâştigarea încrederii investitorilor se poate face prin aceşti paşi mici pe care şi bursa, alături de alte instituţii ale statului îi va face", a spus Isărescu, la conferinţa "Finanţarea prin bursă", organizată de BVB şi Depozitarul Central în partneriat cu Ziarul Financiar.

Guvernatorul BNR spune că maturizarea pieţei de capital pare a deveni o realitate, în măsura în care Guvernul şi-a anunţat la finele anului trecut decizia de vânzare a pchetelor minoritare ale statului la o serie de companii, proces foarte important şi pentru aceste companii, pentru îmbunătăţirea managementului, care va răspunde public, ceea ce este esenţial pentru economia de piaţă şi democraţie, pentru că "fiecare trebuie să dea seama undeva".

"Aceste pachete anunţate anterior, de privatizare la societăţi care în esenţă, în fundamentul lor, sunt profitabile... ce poate să fie mai profit decât Nuclearelectrica? Punerea managementului acestor companii în faţa publicului prin intermediul bursei şi prin acei acţionari minoritari, care-i întreabă ia veniţi voi aici şi daţi seama, deschideţi-vă registrele şi arătaţi ce aţi făcut, toate acestea înseamnă paşi, poate mici, dar extrem de importanţi în direcţia maturizării. Şi toate duc la a atrage investiţii străine. Nici nu-ţi dai seama când apare cercul vituos", a continuat Isărescu.

Oficialul BNR a reiterat că este nevoie de o masă critică de analişti şi jurnalişti care să rămână în afara discursului politizat, de altfel cu roul său în societate, şi care să ofere o perspectivă echilibrată, să cultive în dezbaterea publică adevăratele probleme şi soluţiile pertinente, ce pot duce în final la recâştigarea încrederii.

"O instituţie care străbate acest domeniu al, pe de o parte prezentării mai optimiste a guvernului, pentru că peste tot guvernul n-o să spună «fugiţi fraţilor, că este groasă», şi prezentarea relativ apocaliptică din partea şi a opoziţiei şi a presei, uneori, o instituţie care spune nu e nici aşa nici aşa, şi câştigă credibilitate, această instituţie contribuie la atragerea investitorilor străini. Cred că bursa poate să-şi asume un asemenea rol", a mai spus Isărescu.

Guvernul s-a angajat faţă de FMI să vândă acţiuni reprezentând câte 15% din Romgaz, Transelectrica, Transgaz, cel puţin 10% din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, 10% din OMV Petrom şi până la 20% din Tarom, precum şi să privatizeze CFR Marfă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici