- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Isărescu: Prioritatea este reluarea creşterii economice pe baze sănătoase
Prioritatea autorităţilor din România, inclusiv a Băncii Naţionale a României, este în ce măsură se va reuşi să se reia creşterea economică pe baze sănătoase, a declarat guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.
Isărescu: Prioritatea următoare este reluarea creşterii economice pe baze sănătoase (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
"Ajung la alte priorităţi, iar următoarea este reluarea avansului economiei, respectiv în ce măsură autorităţile vor reuşi să repună economia pe partea creşterii, şi mai ales nu oricum, să nu o repună pe partea de creştere din trecut. Pentru că atunci am făcut degeaba aceste eforturi", a spus joi Isărescu în cadrul seminarului "Romania Financial Forum", organizat de MEDIAFAX şi BNR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Care este cel mai mare pericol pentru România? Răspunsul lui Iohannis
-
Preşedintele Klaus Iohannis anunţă consultări la Palatul Cotroceni, zilele următoare
-
Bolojan, după retragerea PSD de la negocieri: PNL e pregătit să-şi asume răspunderea
El a comparat situaţia Romnâniei cu o persoană care ţine regim de slăbire, face eforturi, iar atunci când se opreşte revine la stilul de viaţă iniţial şi aproximativ la aceeaşi greutate ca înainte, iar încercările au fost degeaba.
"Adevăratul test este ca reluarea creşterii să se facă pe baze sănătoase. Ştiu că este o grabă, tot timpul este o grabă", consideră guvernatorul băncii centrale.
Pe de altă parte, Isărescu a reamintit că avem programe de ieşire din criză sub forma acordurilor semnate de autorităţile române cu UE, FMI şi alte organisem internaţionale.
"Avem programe să ieşim din criză, acestea (acordurile - n.r.) nu sunt programe de intrare în criză. Nu ne-am dus la UE, la organismele internaţionale pentru a intra în criză, ci pentru a ieşi, şi am făcut importuri de finanţare şi de credibilitate", a mai afirmat Isărescu.
El a adăugat că pentru reluarea creşterii pe baze sănătoase trebuie o combinaţie între ce face statul şi ce vor face pieţele.
"Ne-ar trebui o combinaţie echilibrată între ce face statul şi ce vor face pieţele, pentru ca reluarea creşterii să se facă pe baze sănătoase, adică neinflaţioniste şi să nu mai genereze acelaşi deficit de cont curent. Principalul test stress al autorităţilor va fi reluarea creşterii economice, dar nu oricum", a spus Isărescu.
Guvernatorul a adăugat că ultimul test stress este ca România să se încadreze în această mişcare extraordinară de schimbare instituţională de la nivel mondial, arătând că se vorbeşte despre o dublare a mandatelor băncilor centrale.
Isărescu a menţionat că mandatul băncilor centrale din Europa este stabilitatea preţurilor, dar că acesta ar trebui să fie împăcat cu obiectivul stabilităţii financiare, ceea ce este o problemă complicată.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO