"Este evident că agenţiile de rating au avut dreptate, dar poate că ne-au penalizat prea tare. Imaginea de afară se vedea foarte rău, cu dezbaterea din România, să ai deficit extern foarte mare şi să vorbeşti de creşteri salariale cu 50%", a spus Isărescu, la seminarul "Romania Financial Forum", organizat de MEDIAFAX şi BNR.
El a explicat că situaţia era cu atât mai dificilă cu cât toţi analiştii reclamau că deficitul nu este rezultatul investiţiilor, ci al supraîncălzirii, al consumului şi al cheltuielilor publice exagerate.
"Uşurinţa cu care această ţară a tratat deficitul extern ar trebui să ne dea de gândit", a spus Isărescu.
Singura mare agenţie de rating care acordă României în prezent calificativ cu recomandare de investiţii (investment grade) este Moody’s, după ce Fitch şi Standard & Poor’s (S&P) au retrogradat România, în toamna anului trecut, la un nivel speculativ (aşa-numita categorie "junk").
Fitch a confirmat, în luna iunie, ratingurile României pentru datoriile pe termen lung în valută şi pentru cele în monedă locală, la nivelul "BB+"/"BBB-", cu perspectivă negativă, întrucât situaţia financiară a ţării este susţinută de programul de finanţare convenit cu FMI. S&P a confirmat, în mai, ratingurile României la nivelul "BB+/B" pentru datoriile în valută şi "BBB-/A-3" pentru datoriile în monedă locală şi a menţinut perspectiva negativă, în condiţiile în care economia continuă să se confrunte cu riscuri macrofinanciare mari, în viziunea specialiştilor agenţiei.
Pe de altă parte, guvernatorul BNR a criticat din nou unele analize "interesate", care plasează România cu risc de încetare a plăţilor, alături de alte state din zonă, care au probleme mult mai mari.
"Să vedeţi că următorul val de exemple negative legate de România va fi că ne-am corectat prea rapid", a spus Isărescu.
În acelaşi timp, guvernatorul BNR recunoaşte meritul actualului guvern, evident fiind că s-a făcut o schimbare dramatică a programelor, comparativ cu ce se discuta înainte, în timpul şi imediat după alegeri.
"Nu putem să subestimăm disconfortul cu care s-au aşezat la guvernare. Este greu să faci o astfel de schimbare", a mai spus Isărescu.
El a precizat că susţinerea guvernului nu este neapărat un vot de încredere, dar că cineva trebuie să reclădească încrederea care este atât de importantă pentru relansarea economiei.